Activiteiten voor volwassenen

Een molenbezoek wordt extra bijzonder wanneer u zorgt voor extra activiteiten op en rond de molen. Dit kunnen eenvoudige activiteiten zijn zoals rondleidingen of een verse kop koffie, maar ook meer uitgebreide dingen zoals oud-Hollandse spelletjes, een speurtocht of molenverhalen in en rond de molen.

Hieronder geven wij u enkele tips en ideeën voor activiteiten voor volwassenen.

Rondleidingen

Vrijwel elke molenaar geeft rondleidingen in zijn of haar molen. Dit kunnen korte tours zijn door de molen met een eenvoudige uitleg, of juist zeer uitgebreide rondleidingen waarbij u dieper ingaat op de werking van de molen.

Voor een Nationale Molendag raden wij u aan om of uw rondleiding in duur te beperken, of met meerdere molenvrijwilligers rond te leiden in kleine groepen. Zo kunnen meer mensen de molen bekijken en genieten van uw kennis en kunde.

Fiets- en wandeltochten

Weet u veel over de omgeving van de molen en een goede relatie met andere molenaars? Dan is het misschien leuk om een mooie fiets- of wandeltocht uit te zetten voor uw bezoekers. Wij geven u graag enkele tips:

  1. Plan uw fietsroute vooral op basis van de fietsknooppunten die worden bijgehouden door de ANWB en de Fietsersbond. Zo weet u zeker dat u goed begaanbare paden opneemt in uw route.
  2. Maak gebruik van Route.nl om een mooie kaart te maken
  3. Gebruik foto’s in uw routeomschrijving om de fietser of wandelaar zekerheid te geven dat hij of zij de juiste route volgen
  4. Geef duidelijk aan hoeveel kilometers de route lang is, maak zo mogelijk een lange en korte versie
  5. Zorg dat de wandelaar en fietser een handelbare route meekrijgen die bestand is tegen regen en wind
Ten Boer Bovenrijge, 2014, foto Harmannus Noot

Broodbakken, pannenkoeken bakken en catering

Dit klinkt voor u misschien als vanzelfsprekend, voor het grotere publiek zijn broodbakken, pannenkoeken bakken of gewoon een kop koffie een leuke welkome verrassing.

Bij het bakken gebruikt u natuurlijk meel door de molen gemalen. Door te proeven wordt het verschil met industrieel meel pas echt duidelijk.

Pannenkoeken bakken kan prima buiten in een tent of onder een marktkraam. Kijk goed waarop u wilt bakken: gas of elektriciteit. Zorg er altijd voor de brandveiligheid is gewaarborgd, zeker als u niet al te ver van de molen staat.

Wilt u niet bakken tijdens de molendag? U kunt altijd taart, brood of cake serveren dat vooraf is gebakken. Thuis of door de plaatselijke bakker. En vergeet niet dat een koffiekan met verse koffie en thee ook een grote glimlach bij de bezoeker op het gezicht tovert.