Het programma was een poëtische belevenis omringd door de natuurlijke pracht van de molens waar het publiek werd geïnspireerd door meerdere invalshoeken en perspectieven van de molenaarscultuur. Naast geschiedenis en tradities gaven de performances én de workshops ook een blik op de rol van molens in onze huidige maatschappij, zoals het behoud van het ambacht in een context van klimaatverandering. Ook kwam de creativiteit en aanpassingsvermogen van molenaars vis a vis een snel veranderde natuur, techniek en maatschappij aan bod.
Het verhaal van de performance was gemaakt op basis van onderzoek en interviews met oude en jonge molenaars: Stan Baltus, Jan van Diepen, Sharon Engers, Jos Kors, Peter van Liempt, Nanny Moeijes en Barbara Tanner. Ook gebruikte de live performance archiefdocumentatie vanuit verschillende bronnen, zoals het Noord-Hollands archief en Beeld en Geluid. Voor de muziek werden ook opnames gemaakt van oude mechaniek van de molens. Alle kunstenaars gaven ieder hun eigentijdse draai aan dit materiaal.
Iedere voorstelling had zijn eigen karakter
11 mei - Korenmolen de Zandhaas, Santpoort-Noord
Kramen met in molens gemaakte producten en vele mensen die in het frisse groene veld om de korenmolen de Zandhaas heen liepen en genoten van de Molendag: dit was de setting van de première van Verhalen van de wind, die door de meerdere activiteiten een “festivalgevoel” had.
12 mei - Molen De Adriaan, Haarlem
De performance bij de Adriaan creëerde een bijzonder ervaring omdat de voorstelling eind van de dag plaatsvond. Door de zonsondergang kwam deze prachtige locatie aan het water met de performance tot leven. De performance werkte erg mooi in de avond aan het water. Zoals kunstenaar Charlotte Bernson zei: “het was een betoverende avond: de maan was mooi, een zwaan keek mee en de echo van Daan dwaalde over het water.”
19 mei - Molen van de Schoterveenpolder, Haarlem-Noord
Op het scherm verschijnen door elkaar lopende, oude beelden van boeken, een molenaar met een doorleefd gezicht en spelende mensen op het strand. De muziek van Dodo doet dan weer denken aan de fluit van een vertrekkende stoomtrein, dan weer aan een kabbelend beekje met kwetterende vogels. Zittend onder de ruisende bomen gaat de muziek naadloos over in de omgeving en weet je soms niet of wat je hoort toeval is of bij de voorstelling hoort. Zo raakt het publiek langzaamaan betoverd. - Deirdre Enthoven, Lira Fonds.
Spoken word
Tijdens Verhalen van de wind neemt Daan Doesborgh de bezoeker mee in een verhaal vanuit de molen zelf als hoofdpersoon. Daan is dichter, schrijver en podcastmaker. Hij produceert de maandelijkse 'Poeziëpodcast'. Ook trad hij vaak op met muziekensembles en schreef hij diverse libretto’s. Zijn laatste poëziebundel Moet het zo is in februari 2024 uitgebracht.
Muziek
Muziek en geluidselementen bieden de kracht om levend cultureel erfgoed te bezielen. De Hongaarse muzikant Dodó Kis brengt beweging en vibratie naar voren met gebruik van blaasinstrumenten, elektronische geluiden en mechanische klanken van molens. Dodó heeft een open geest op het gebied van live-elektronica en vrije improvisatie. Ze probeert hierin zowel haar eigen grenzen als die van haar instrumentarium te verleggen.
Visueel verhaal
Tijdens de live performance vertellen bewegende beelden een visueel verhaal die mondelinge tradities van molenaars tastbaar maken. De interdisciplinaire kunstenaar Charlotte Bernson werkt op het kruispunt van film, muziek en illustratie. In de performance deelt ze via de beelden haar poëtische inzichten over o.a. menselijk gedrag, herinneringen en tijd.
Kinderworkshop
Bij Korenmolen De Zandhaas en bij molen De Adriaan zijn er ook kinderworkshops georganiseerd. De kinderen gingen op een creatieve manier aan de slag met de vraag hoe de techniek en ambachten van de molens hergebruikt kunnen worden in hun eigen wereld.
De activiteiten werden gegeven door Sharon Engers, molenaar in opleiding en Maartje van der Zon, cultuurcoördinator basisonderwijs en kunstdocent.
Verhalen van de wind is een initiatief van Fiatlux Art Projects. Deze stichting belicht, met oog voor vernieuwing, relevantie en cross-overs, nieuwe perspectieven en maatschappelijke vraagstukken met eigenzinnige kunst- en cultuurprojecten. Het project is mede mogelijk gemaakt door: Mondriaan Fonds, Cultuurstimuleringsfonds Gemeente Haarlem, Gemeente Velsen, Prins Bernhard Fonds, Lira Fonds, Hendrik Muller Fonds en De Hollandsche Molen. Alle rechten voorbehouden stichting Fiatlux.
Word Molenvriend
Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.