100 molens jubileumtoer voorzitter De Hollandsche Molen begonnen bij Lisserpoelmolen in Lisse

De kop is er af. Nico Papineau Salm, voorzitter van De Hollandsche Molen, bezocht op 18 juni de eerste molen in zijn ambitieuze 100-molens-jubileumtoer door Nederland. Hij doet deze molentournee in het kader van het 100-jarig bestaan van de landelijke molenvereniging in 2023. Tot april van dat jubileumjaar wil hij 100 molens bezoeken. De primeur was voor de Lisserpoelmolen in Lisse, eigendom van de Rijnlandse Molenstichting.
Nico Papineau Salm vertrok per trein van Amsterdam Centraal naar Leiden Centraal en reed vervolgens per OV-fiets ogenschijnlijk moeiteloos door de straffe wind de 12 kilometer naar de fraai gelegen achtkante grondzeiler aan de Rooversbroekdijk.

(Foto: Wim Giebels)

‘Wat leeft er bij de molens’
Daar werd hij hartelijk ontvangen door de enthousiaste vrijwillige molenaar Robert van Vuuren en Wim Bos, voorzitter van de Rijnlandse Molenstichting. Later voegden zich enige vrijwillige molenaars en overige betrokkenen van de stichting, Jolanda Langeveld, wethouder van de gemeente Lisse, en vertegenwoordigers van lokale en regionale media zich bij het gezelschap.
Na een welkomstwoord van Wim Bos lichtte Nico Papineau Salm het doel van zijn molenexpeditie toe. “Ik vind het niet alleen erg belangrijk om met de vrijwilligers in het veld te spreken, maar ook met mensen van het lokale bestuur zoals nu ook met de wethouder. Ik stel het ook zeer op prijs dat zij gekomen is. Op deze manier kom ik goed aan de weet wat er leeft bij de molens en de plaatselijke gemeenschap.”

(Foto: Wim Giebels)

Inmiddels heeft de voorzitter van De Hollandsche Molen 32 uitnodigingen om langs te komen ontvangen. Dus heeft hij nog vele trein- en fietskilometers voor de boeg. Geen probleem voor hem. “Ik ben een openbaar vervoer-man. Ik vind ook dat alle molens per openbaar vervoer en fiets te bezoeken moeten zijn.”