Activiteiten voor kinderen

Leuke en leerzame activiteiten voor kinderen!

Voor kinderen is een molen een inspirerend technisch werktuig, ambachtelijk en puur en ook gewoon leuk en stoer.  De molen is een zeer geschikte plek als dagje uit voor ouders met kinderen. De Hollandsche Molen heeft een scala aan educatieve materialen ontwikkeld voor kinderen van alle leeftijden zodat zij zich spelenderwijs de molen eigen kunnen maken. De kunst is om als molenaar de kinderen op een speelse manier hun bezoek aan de molen tot een zeer positieve beleving te maken.

Onderstaand vindt u de nodige tips en materialen:

Nationale Molendag
Schouwsmolen in Ittervoort

1. Kleurplaten

Een simpele en eenvoudige oplossing om de kinderen iets te doen te geven, thuis of bij de molen, zijn kleurplaten. Er zijn veertien verschillende kleurplaten van diverse soorten molens. Deze kunt u uitprinten en met een bekertje met potloden of stiften is eenvoudig een leuke kinderactiviteit te organiseren.

TIP:  Kleurplaten zijn ook een leuk tijdverdrijf wanneer uw jonge bezoeker wacht op zijn of haar pannenkoek.

2. Drie excursiebladen

Voor de watermolen, korenmolen en poldermolen is er een excursieblad met vragen en opdrachten. Met deze bladen kunnen kinderen samen met hun ouders op onderzoek uit in en rond de molen.

Molenmaatje Rutger

3. Zo draait de molen

Kindertheater deepdeep heeft een interactieve kindervoorstelling ontwikkeld. Chris, de dochter van de molenaar krijgt een whatsapp’je… De molenaar is op reis en vraagt of zij de vang er af kan halen als het gaat waaien… Gelukkig krijgt ze hulp van haar hond Charlie. Samen lossen ze het op.

Meer informatie over de voorstelling is hier te vinden.

4. De Jeugd heeft de toekomst

Hoe wordt zo’n molensteen nu eigenlijk aangedreven? Hoe wordt graan gemalen of water verplaatst? Waar moet je op letten? Wie beter dan een molenaar die dat kan vertellen! Geef een kleine techniekles aan deze enthousiaste jongeren. Op basisschool is techniek een steeds belangrijker vak en via u leren hoe raderen in beweging worden gezet. Kunnen ze maandag mooi op school vertellen.

5. Molentje maken

Wat hout, een boormachine en spijkers: dat heeft u nodig om samen met kinderen een windmolentje te bouwen. Maar u kunt dit natuurlijk ook maken van papier en een limonaderietje. Op de pagina van de molenmaatjes staat een overzichtelijke beschrijving. Via onze webwinkel zijn ook windmolentjes te verkrijgen om in elkaar te zetten.

6. Springkussen

Niets is leuker dan een springkussen! Een sportieve bezigheid voor zowel kinderen als de energieke ouder. Schoenen uit en springen maar!

cake versieren

7. Muffins of cake versieren

Een dienblad vol muffins of plakjes cake en de nodige decoratieartikelen als strooisels, glazuur en decoratiestiften; en kinderen kunnen aan de slag. Op deze manier maken ze een muffin of plakje cake extra feestelijk en kunnen ze zich creatief uitleven.

8. In een rijtuig

Wie wil dat nu niet? Een molen bezoeken én een tochtje maken in een rijtuig. Voor veel kinderen is dit een spannende belevenis. Wie weet kent u zelf iemand met paard en wagen? Of kunt u samenwerken met een organisatie uit de buurt om gezamenlijk deze activiteit mogelijk te maken.