Activiteiten voor volwassenen

Bezoekers van de Nationale Molendag stellen het zeer op prijs als er extra activiteiten worden georganiseerd in en/of rond de molen. Hieronder geven wij u enkele tips en ideeën voor activiteiten voor volwassenen.

1. Rondleidingen

Vrijwel elke molenaar geeft rondleidingen in zijn of haar molen. Dit kunnen korte tours zijn door de molen met een eenvoudige uitleg, of juist zeer uitgebreide rondleidingen waarbij u dieper ingaat op de werking van de molen.

Voor een Nationale Molendag raden wij u aan om of uw rondleiding in duur te beperken, of met meerdere molenvrijwilligers rond te leiden in kleine groepen. Zo kunnen meer mensen de molen bekijken en genieten van uw kennis en kunde.

Stekjesmarkt

2.Uit eigen tuin

Nationale Molendag is een ideaal moment om bloemen, groenteplantjes en stekjes te verkopen. Voor de tuinder die nieuwe soorten wil proberen of nog ruimte heeft voor wat plantjes. U kunt buurtbewoners uitnodigen om hun extra stekjes te komen verkopen. Of u kunt plaatsgenoten en lokale ondernemers vragen om bloemen en (jonge) plantjes te doneren die vervolgens door u verkocht kunnen worden. De opbrengst is voor de molen!

3. Mobiele koffiebar

Neem een barrista op locatie voor de lekkerste koffie. Er zijn in het land talloze organisaties die dit regelen en organiseren bijvoorbeeld Barista Company, CasaBarista of De KoffieTukTuk. Ze komen in het hele land en zelfs op de Waddeneilanden.

4. Eénakterfestival

Drie toneelstukken door echte acteurs in sfeervolle ruimtes in en rondom de molen. De acteurs blijven op locatie, de bezoekers draaien door. Tussen de verschillende toneelstukken is er gelegenheid voor een hapje en een drankje. Zo beleven bezoekers uw prachtige molen op een gehele andere manier.

5. Organiseer een badeendenrace

Ligt uw molen aan water? Organiseer dan u eigen badeendenrace! Stichting Vrienden van Molen De Ooievaar in Terwolde heeft op Nationale Molendag 2018 (zaterdag 12 mei 2018) deze spannende race georganiseerd. Voor € 2,50 kon men bij de lokale middenstand een badeendje kopen. Met dit eendje werd aan de ene kant de molen gesteund en aan de andere kant maakt men kans op mooie prijzen. Vele ouders en kinderen kwamen met hun eendje naar de molen waar ze vervolgens in het water werden gedaan. Na een spannende race waren er twee winnaars: de eigenaar van het badeendje dat als eerste de finishlijn passeerde en natuurlijk de molen.

6. Pop-up brouwerij

Nodig een lokale brouwerij uit om een pop-up locatie te organiseren bij uw molen. U kunt natuurlijk meteen meerdere foodtrucks uitnodigen zodat er wat te eten en te drinken is.

7. Streekmarkt

Voor een sfeervolle markt kunt u producenten van streekproducten, de lokale bakker, ambachtslieden, kunstenaars en andere lokale ondernemers uitnodigen een tafel of marktkraam in te richten. Voor het publiek creëert u zo samen een gezellige activiteit rond de molen.

8. Heel Holland bakt!

Dit klinkt voor u misschien als vanzelfsprekend, voor het grotere publiek zijn broodbakken, pannenkoeken bakken of gewoon een kop koffie een leuke welkome verrassing. Bij het bakken gebruikt u natuurlijk meel door de molen gemalen. Door te proeven wordt het verschil met industrieel meel pas echt duidelijk.

Pannenkoeken bakken kan prima buiten in een tent of onder een marktkraam. Kijk goed waarop u wilt bakken: gas of elektriciteit. Zorg er altijd voor dat de brandveiligheid is gewaarborgd, zeker als u niet al te ver van de molen staat.

9. Fiets- en wandeltochten

De Hollandsche Molen werkt samen met Fietsnetwerk. Bent u op zoek naar een fietsroute in de buurt van Jipsingbourtange, Oudewater of Ede? In het molenbestand vindt u (via ‘Zoek een molen’) bij de meeste molens een fietsroute langs de betreffende molen.

10. Molenontbijt op de stelling

Op menig molen wordt Nationale Molendag gestart met een ontbijt op de stelling. Vrijwilligers, vrienden, donateurs en anderen die de molen een warm hart toedragen worden uitgenodigd. Bij de ene molen wordt een bijdrage gevraagd voor het ontbijt. Op de andere molen wordt op deze manier geld ingezameld voor het onderhoud of is dit een mooie gelegenheid om vrijwilligers in het zonnetje te zetten. Kortom, mogelijkheden genoeg!

11. De liedjesfabrique

Gezien in 2018, dit mobiele podium geschikt voor singer-songwriters. Voor al het talent bij u in de buurt. Wie weet is de carriere van de nieuwe Ilse de Lange bij u op de molen op Nationale Molendag gestart.