Activiteiten voor volwassenen

Bezoekers van de Nationale Molendag stellen het zeer op prijs als er extra activiteiten worden georganiseerd in en/of rond de molen. Hieronder geven wij u enkele tips en ideeën voor activiteiten voor volwassenen.

1. Rondleidingen

Vrijwel elke molenaar geeft rondleidingen in zijn of haar molen. Dit kunnen korte tours zijn door de molen met een eenvoudige uitleg, of juist zeer uitgebreide rondleidingen waarbij u dieper ingaat op de werking van de molen.

Voor een Nationale Molendag raden wij u aan om of uw rondleiding in duur te beperken, of met meerdere molenvrijwilligers rond te leiden in kleine groepen. Zo kunnen meer mensen de molen bekijken en genieten van uw kennis en kunde.

Stekjesmarkt

2.Uit eigen tuin

Nationale Molendag is een ideaal moment om bloemen, groenteplantjes en stekjes te verkopen. Voor de tuinder die nieuwe soorten wil proberen of nog ruimte heeft voor wat plantjes. U kunt buurtbewoners uitnodigen om hun extra stekjes te komen verkopen. Of u kunt plaatsgenoten en lokale ondernemers vragen om bloemen en (jonge) plantjes te doneren die vervolgens door u verkocht kunnen worden. De opbrengst is voor de molen!

3. Fiets- en wandeltochten

De Hollandsche Molen werkt samen met Fietsnetwerk. Bent u op zoek naar een fietsroute in de buurt van Jipsingbourtange, Oudewater of Ede? In het molenbestand vindt u (via ‘Zoek een molen’) bij de meeste molens een fietsroute langs de betreffende molen.

4. Heel Holland bakt!

Dit klinkt voor u misschien als vanzelfsprekend, voor het grotere publiek zijn broodbakken, pannenkoeken bakken of gewoon een kop koffie een leuke welkome verrassing. Bij het bakken gebruikt u natuurlijk meel door de molen gemalen. Door te proeven wordt het verschil met industrieel meel pas echt duidelijk.

Pannenkoeken bakken kan prima buiten in een tent of onder een marktkraam. Kijk goed waarop u wilt bakken: gas of elektriciteit. Zorg er altijd voor dat de brandveiligheid is gewaarborgd, zeker als u niet al te ver van de molen staat.

Wilt u niet bakken tijdens Nationale Molendag? U kunt altijd taart, brood of cake serveren dat vooraf is gebakken. Thuis of door de plaatselijke bakker. En vergeet niet dat een koffiekan met verse koffie en thee ook een grote glimlach bij de bezoeker op het gezicht tovert.

5. Streekmarkt

Voor een sfeervolle markt kunt u producenten van streekproducten, de lokale bakker, ambachtslieden, kunstenaars en andere lokale ondernemers uitnodigen een tafel of marktkraam in te richten. Voor het publiek creëert u zo samen een gezellige activiteit rond de molen.

6. Daar zit muziek in

Muziek brengt gezelligheid. Nodig de lokale zang- of muziekvereniging uit of vraag de ‘Kring van Draaiorgelvrienden’ voor een draaiorgel om het cultureel historische karakter te onderstrepen.