Blad Molens

In Molens, het verenigingsblad van De Hollandsche Molen, leest u alles over molens en de gepassioneerde mensen die zich er mee bezighouden. Molens bevat actualiteiten en achtergronden, uittips en allerlei wetenswaardigheden over onder meer techniek en geschiedenis. Het is een gevarieerd en aantrekkelijk blad voor alle molenliefhebbers. En de molenmaatjes maken kinderen op hun eigen manier wegwijs in de wondere wereld van draaiende wieken en waterraderen.

Begin mei 2019 verscheen Molens 131:

  • Molen Hermien in Harreveld viert dit jaar zijn 200-jarig bestaan. De typisch Achterhoekse beltkorenmolenmet de eiken achtkant met grote raamkasten valt extra op vanwege de schaliën (eikenhouten plankjes) als dakbedekking
  • De vrijwillige molenaars Annemie Driessen en Hans Kalkhoven hebben de Genneper Watermolen in Eindhoven nieuw leven ingeblazen. De molen is na een roerige periode weer opengesteld voor publiek en het echtpaar laat de molen weer malen. Ze richten zich met name op de biologische markt.
  • Jesse in ‘t Veld, vrijwillige molenaar op De Lelie in Puttershoek, is meer dan een molenaar. De student Cultureel Erfgoed spant zich ook in om de molen meer in de aandacht van het publiek te brengen. een gesprek met een ware molenpromotor. Een gesprek.
  • Het zal bijna niemand zijn ontgaan: 2019 is het Rembrandtjaar. Met een groot aantal speciale tentoonstellingen en tal van andere activiteiten wordt het 350e sterfjaar van Rembrandt van Rijn herdacht. Molens ging op zoek naar de connectie van Rembrandt met molens. In zijn tekeningen en etsen heeft hij vele molens vastgelegd. Waarom maakte de molenaarszoon bijvoorbeeld slechts één molenschilderij?
  • Molenmensen kennen de waterproblemen met metselwerk in molens. Emmers om het lekkend regenwater op te vangen, wegrottende balken, losspringende of afschilferende stenen en wat dies meer zij. Menige molen heeft er last van. Reden om eens bij vakmensen te rade te gaan. Zoals Hendrik-Jan Cassee, projectleider bij Nebest, Advies en managementgroep voor de bouw, industrie en civiele techniek in Vianen. Hij stelt dat veel van deze problemen kunnen worden voorkomen.
  • De tweede grensoverschrijdende molenmotortoer loopt dit jaar door het grensgebied van Overijssel en Duitsland. een prachtige route langs vele karakteristieke molens in die regio. Lees de bijzonderheden.
  • Molenaar in opleiding Tessa Krop is klaar voor de laatste krachtproef: het examen.
  • De molenmaatjes Eva, Linda, Jim en Rutger gaan onder meer nader in op de molenbiotoop.

En nog veel meer.

Molens 132 verschijnt eind augustus 2019

Nieuwsgierig geworden? Wilt u ook op de hoogte blijven van alles wat er in molenland Nederland gebeurt?
Word dan lid en ontvang 3x per jaar Molens, digitale nieuwsbrieven vol molennieuwtjes en leuke molenuitstapjes. Bovendien profiteert u als lid ook van de kortingen op de vele molenartikelen in de webwinkel!
Meer informatie vindt u hier.