Blad Molens

In Molens, het verenigingsblad van De Hollandsche Molen, leest u alles over molens en de gepassioneerde mensen die zich er mee bezighouden. Molens bevat actualiteiten en achtergronden, uittips en allerlei wetenswaardigheden over onder meer techniek en geschiedenis. Het is een gevarieerd en aantrekkelijk blad voor alle molenliefhebbers. En de molenmaatjes maken kinderen op hun eigen manier wegwijs in de wondere wereld van draaiende wieken en waterraderen.

Half december 2019 verschijnt Molens 133:

  • Op 4 november reikte koningin Máxima in Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs uit aan De Hollandsche Molen. Dit gebeurde in aanwezigheid van prinses Beatrix, de beschermvrouwe van de vereniging. Een eervolle prijs voor De Hollandsche Molen maar vooral ook voor de vele vrijwilligers die zich in het molenveld inspannen voor de molens en het molenbehoud in ons land. Een sfeerverslag.
  • In de provincie Zeeland staan juweeltjes van molens. De molen van De Hulster op Zuidzande in Zeeuws-Vlaanderen was er zo een. De laatste jaren was de molen ernstig in verval geraakt. Inmiddels is de molen, mede dankzij een bijdrage van het Molenfonds, in restauratie. Een gesprek met vrijwillige molenaar Jan Leen van Immerzeel en Lennart van der Torren die de restauratie begeleidt.
  • Er zijn niet veel tjaskers meer. Vroeger waren er alleen al honderden in de omgeving van Giethoorn. Over het algemeen wordt gedacht dat tjaskers thuishoren in waterrijke gebieden vooral in de kop van Overijssel en in Friesland. Beroepsmolenaar Cees Notenboom stelt dat dat beeld niet klopt en wijst op het bestaan van een illustere voorganger: de staarttjasker, die ook in Holland voorkwam. Een gesprek.
  • De Middelste of Cabauwse Molen in het Utrechtse Cabauw heeft met groot succes crowdfunding ingezet om de grote restauratie aan de molen te financieren. Het doel, € 30.000 is ruimschoots gehaald. Voor veel molens kan crowdfunding interessante mogelijkheden bieden. Wat is het en hoe pak je het aan? “Creativiteit, teamwerk en bevlogenheid, daar draait het om”, aldus Carla Brokking, die de crowdfundcampagne
  • De Hollandsche Molen is eigenaar van een aantal beeldbepalende molens in Nederland. Daarvan is Rijn en Lek in Wijk bij Duurstede al sinds 1929 in het bezit van de vereniging. Vrijwillige molenaar Han Mulder heeft er ruim 22 jaar met veel enthousiasme gedraaid en gemalen, maar zwaait dit jaar af. Hoe is het is om zo lang op zo’n molenicoon te werken? Een gesprek.
  • Tessa Krop is geslaagd voor haar vrijwillige molenaarsexamen en daarmee kwam een eind aan haar vlog over haar opleiding. Inmiddels is zij een nieuwe vlog-serie begonnen onder de titel ‘Koren op onze molens”. Hierin stelt zij de vraag centraal: ‘Wie dragen het ambacht van korenmolenaar straks door?’
  • In het decembernummer is traditioneel weer ruimte vrijgemaakt voor de Kerstpuzzel van vrijwillige molenaar Eric Zwijnenberg. Elke jaar weer een uitdaging voor de ‘echte’ molenkenners.
  • De molenmaatjes Eva, Linda, Jim en Rutger vieren de feestmaand december met een heuse kerstpuzzel en een recept voor smakelijke chocolade kerstkoekjes.

En nog veel meer.

Molens 134 verschijnt begin mei 2020

Nieuwsgierig geworden? Wilt u ook op de hoogte blijven van alles wat er in molenland Nederland gebeurt?
Word dan lid en ontvang 3x per jaar Molens, digitale nieuwsbrieven vol molennieuwtjes en leuke molenuitstapjes. Bovendien profiteert u als lid ook van de kortingen op de vele molenartikelen in de webwinkel!
Meer informatie vindt u hier.