Blad Molens

In Molens, het verenigingsblad van De Hollandsche Molen, leest u alles over molens en de gepassioneerde mensen die zich er mee bezighouden. Molens bevat actualiteiten en achtergronden, uittips en allerlei wetenswaardigheden over onder meer techniek en geschiedenis. Het is een gevarieerd en aantrekkelijk blad voor alle molenliefhebbers. En de molenmaatjes maken kinderen op hun eigen manier wegwijs in de wondere wereld van draaiende wieken en waterraderen.

Medio december verscheen Molens 136:

 • Met de legendarische woorden “We want our mill back!” begon het grote avontuur de verdwenen molen van Vinkel weer terug te brengen in het Brabantse dorp. Tien jaar later staat de molen er weer. Volgens Jan van der Lee, bestuurslid van de Stichting De Vinkelse Molen, zijn alle doelen verwezenlijkt.”
 • Afgelopen maanden werd het molenveld opgeschrikt door roedebreuken bij de Goudriaanse Molen in Goudriaan en De Dellen in Nieuw Scheemda. Een overzicht van de laatste 20 jaar leert ons dat deze breuken regelmatig voorkomen. Wat is hier aan de hand? Het afbreken van een molenwiek kan ernstige gevolgen hebben voor molenaars en omwonenden. De Hollandsche Molen stelt een onderzoek in naar de mogelijke oorzaken om van daaruit voorzorgsmaatregelen te treffen.
 • Het malen van volkorenmeel voor bakkers en particulieren groeit al jaren. Was het in de 80-er jaren ‘Bruin van de molen’, nu zien we een tweede opleving in de afzet van molenmeel. Diverse  samenwerkingsverbanden in het land komen van de grond tussen landbouwers, bakkers en ambachtelijke molenaars. In Veghel malen maar liefst vijf windmolens voor de bakkerij van Alexander Bekkers. Een goede reden om hem te interviewen.
 • Op 14 september overleed op 71-jarige leeftijd Johan Bakker, een bevlogen en deskundig molenkenner. “Je kunt hem beslist een van de belangrijkste molenauteurs in de geschiedenis van het molenbehoud in Nederland noemen”, stelt Leo Endedijk, hoofd belangenbehartiging van De Hollandsche Molen. Wat heeft hij in zijn ogen betekend voor het molenbehoud en hoe stond Bakker tegenover De Hollandsche Molen?
 • Sinds 1940 is Cannenburgh’s Molen in Vaassen in het bezit van de familie Te Riele. En nog steeds wordt de watermolen uit 1387 (!) samen met zijn aanpalende gebouwen gebruikt voor het familiebedrijf.  In de zogenaamde riffelarij van Firma te Riele schaven sinds 1946 bijzondere machines groeven in grote gietijzeren rollen. Wat houdt riffelen precies in?
 • Molen Ceres in Bovenkarspel is de grote winnaar van de BankGiro Loterij Molenprijs 2020. De Hollandsche Molen maakte dit op 9 oktober bekend. Het vrijwilligersteam van de molen verzamelde maar liefst 17.164 stemmen en won hiermee de hoofdprijs van 75.000 euro. Het geld is bestemd voor het herstel van het wiekenkruis van de molen, die tijdens de afgelopen jaarwisseling – waarschijnlijk door vuurwerk – grotendeels verbrandde.
 • Hij is niet zomaar een molenaar. Tonnie Moes is meester-molenaar, en daarnaast ook nog eens molenmaker, leverancier van granen, en technisch een vakman. Hij leidt mensen op tot vrijwillig molenaar en biedt stageplekken aan op de molen. Een zeer veelzijdig man dus. Niet verwonderlijk dat hij in 2019 benoemd werd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
 • Eric Zwijnenberg was een van de acht ‘jonge honden’ die eind jaren zestig de wereld van het molenbehoud bestormden en aan de wieg stonden van Het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Een wereld die tot dan toe leek voorbehouden aan deftige notabelen van De Hollandsche Molen.
  Zwijnenberg is de eerste persoon die in het kader van het iconenproject is geïnterviewd. Hij opent een serie van lange gesprekken met ruim 20 kopstukken, die op verschillende manieren actief zijn (geweest) in het molenbehoud.Verder in Molens 136
 • Vaste prik in het decembernummer, de kerstpuzzel van Eric Zwijnenberg
 • De uitslag van de ledenenquête
 • Tessa Krop laat haar gedachten gaan over de verbindende kracht die molens hebben op de mens.
 • De molenmaatjes Eva, Linda, Jim en Rutger buigen zich over de de windkracht en er is een recept te vinden van een overheerlijke Kersttulband.

En nog veel meer.

Molens 137 verschijnt eind april 2021

Nieuwsgierig geworden? Wilt u ook op de hoogte blijven van alles wat er in molenland Nederland gebeurt?
Word dan lid en ontvang 3x per jaar Molens, digitale nieuwsbrieven vol molennieuwtjes en leuke molenuitstapjes. Bovendien profiteert u als lid ook van de kortingen op de vele molenartikelen in de webwinkel!
Meer informatie vindt u hier.