Blad Molens

In Molens, het verenigingsblad van De Hollandsche Molen, leest u alles over molens en de gepassioneerde mensen die zich er mee bezighouden. Molens bevat actualiteiten en achtergronden, uittips en allerlei wetenswaardigheden over onder meer techniek en geschiedenis. Het is een gevarieerd en aantrekkelijk blad voor alle molenliefhebbers. En de molenmaatjes maken kinderen op hun eigen manier wegwijs in de wondere wereld van draaiende wieken en waterraderen.

Begin mei 2020 verscheen Molens 134:

  • Molen Ceres in Bovenkarspel liep – hoogstwaarschijnlijk door vuurwerk – ernstige schade op tijdens de brand op oudejaarsavond 2019.  De molen keert terug, dat is inmiddels duidelijk “Maar”, zegt molenaar Johan Ooijevaar, “voordat de molen weer herkenbaar in volle glorie is te bewonderen zijn we wel anderhalf à twee jaar verder.”
  • In mei is het 75 jaar geleden dat ons land volledig was bevrijd van de Duitse overheersing. Voor zover de coronacrisis dit toelaat wordt dit uitgebreid gevierd. De molens in Nederland waren tijdens de Tweede Wereldoorlog in zekere zin slachtoffer en held. Zo’n 250 werden in meer of mindere mate beschadigd of zelfs vernield. Daarnaast waren molens  levensreddend, vooral in de hongerwinter.
  • Begin april is de restauratie en herbouw van Watermolen Quadenoord in Renkum begonnen. Doel is om de molen terug te brengen naar de situatie rond 1930 als wateraangedreven graanmolen. Het is de bedoeling dat de molen in het voorjaar van 2021 weer draait.
  • Ene Rinse Meinesz uit het Friese Sloten schrijft in mei 1926 naar de Amsterdamse bankier P.G. van Tienhoven, de eerste voorzitter van De Hollandsche Molen. Hij maakt zich ernstig zorgen om de toestand van de korenmolen aldaar. Het is het begin van een opmerkelijke briefwisseling tussen hem en Van Tienhoven en secretaris Den Tex van de landelijke molenvereniging.
  • De uitbraak van het coronavirus bracht ook in het molenveld veel teweeg. Molens toonden het verdriet om de slachtoffers en symboliseerden morele steun aan alle mensen in de zorg. Korenmolenaars hadden te maken met lange rijen mensen voor de deur die meel wilden hebben. De molencomplexen van de Zaanse Schans en Kinderdijk boden daarentegen een verlaten indruk.
  • Eeuwen geleden kwamen ze vrij veel voor: waterradmolens die door het water van een snel stromende rivier werden aangedreven. Tegenwoordig zijn ze vrijwel allemaal verdwenen. Een bezoek aan de Schiffmühle in het Duitse Minden – een prachtige replica – vormde de aanleiding voor een duik in de geschiedenis van dit bijzondere molentype.
  • Met meer dan tweehonderd molens is Zuid-Holland een molenrijke provincie. Molenbehoud is meestal gericht op de molen als werktuig. Het molenambacht gaat gepaard met eigen gebruiken en een daarbij passende inrichting van het molenerf.  Het Erfgoedhuis Zuid-Holland schreef een handreiking voor het behoud en de (her)inrichting van het molenerf van de Zuid-Hollandse poldermolen.
  • De Algemene Vergadering van De Hollandsche Molen ging helaas niet door. Dat gold dus ook voor de uitreiking van de Certificaten van Verdienste en de Jaarprijzen van de Stichting Molengiftenfonds voor Vernuft en Volharding. In het blad worden de gelauwerden toch voorgesteld.
  • Tessa Krop laat haar gedachten gaan over het door de coronacrisis gedwongen stilstaan van de molens.
  • De molenmaatjes Eva, Linda, Jim en Rutger buigen zich over de vraag wat wolken kunnen zeggen over het weer en presenteren een uitdagende fotopuzzel.

En nog veel meer.

Molens 135 verschijnt begin september 2020

Nieuwsgierig geworden? Wilt u ook op de hoogte blijven van alles wat er in molenland Nederland gebeurt?
Word dan lid en ontvang 3x per jaar Molens, digitale nieuwsbrieven vol molennieuwtjes en leuke molenuitstapjes. Bovendien profiteert u als lid ook van de kortingen op de vele molenartikelen in de webwinkel!
Meer informatie vindt u hier.