Blad Molens

In Molens, het verenigingsblad van De Hollandsche Molen, leest u alles over molens en de gepassioneerde mensen die zich er mee bezighouden. Molens bevat actualiteiten en achtergronden, uittips en allerlei wetenswaardigheden over onder meer techniek en geschiedenis. Het is een gevarieerd en aantrekkelijk blad voor alle molenliefhebbers. En de molenmaatjes maken kinderen op hun eigen manier wegwijs in de wondere wereld van draaiende wieken en waterraderen.

Half december 2017 verscheen Molens 127:

  • Molenadviseur Gijs van Reeuwijk en molenmakerij Vaags Molenwerken uit Aalten zijn druk bezig met de restauratie van de Sint Karelsmolen in het Belgische Veurne. Lees alles over de restauratie van deze enige vijzel poldermolen van België. En hoe zijn de Nederlanders betrokken geraakt bij dit project?
  • De rol van de molen in de samenleving verandert. Maar betekent dat dat je de molen ook kan inzetten voor zaken die misschien niet meteen horen bij het basisgebruik van het monument? In Nistelrode werd om publiek te trekken een tokkelbaan vanaf molen Windlust gebouwd. Niet iedereen was hier blij mee. Een discussie.
  • De vereniging bood me inspirerend werk waarin ik veel van mijn creativiteit kwijt kon.” Dit zegt Ingeborg Pouwels, projectmanager van De Hollandsche Molen, die per 1 november  ‘met pensioen is gegaan’. Een interview met de vrouw die bij De Hollandsche Molen vele uiteenlopende taken heeft vervuld. Een creatieve duizendpoot.
  • Een gesprek met de nieuwe eigenaren van het molenmakersbedrijf van Wim Herrewijnen in Spijkenisse. Jan en Jolieke Grinwis zetten het bedrijf  voort. Wat is hun achtergrond en hoe zien zij de toekomst.
  • Groningen komt regelmatig in het nieuws wegens allerlei problemen als gevolg van aardgaswinning. Groninger aardgas heeft ons land financieel veel opgebracht. Tegelijkertijd zijn er aardbevingen, verzakkingen en talloze schadeclaims richting de Nederlandse aardolie Maatschappij (NAM). Een van de molens die te lijden hebben van de aardbevingen is de Zeldenrust in Westerwijtwerd.
  • Lees alles over de uitslag van de Molenprijs en het Molenfeest dat begin oktober in Utrecht werd gehouden.
  • Uiteraard ontbreekt in het decembernummer niet de traditionele kerstpuzzel van Eric Zwijnenberg.
  • De molenmaatjes Eva, Linda, Jim en Rutger hebben het voor de kinderen deze keer vooral over hoge molens.

En nog veel meer.

Molens 128 verschijnt eind april 2018

Nieuwsgierig geworden? Wilt u ook op de hoogte blijven van alles wat er in molenland Nederland gebeurt?
Word dan lid en ontvang 3x per jaar Molens, digitale nieuwsbrieven vol molennieuwtjes en leuke molenuitstapjes. Bovendien profiteert u als lid ook van de kortingen op de vele molenartikelen in de webwinkel!
Meer informatie vindt u hier.