Blad molens

In Molens, het verenigingsblad van De Hollandsche Molen, leest u alles over molens en de gepassioneerde mensen die zich er mee bezighouden. Molens bevat actualiteiten en achtergronden, uittips en allerlei wetenswaardigheden over onder meer techniek en geschiedenis. Het is een gevarieerd en aantrekkelijk blad voor alle molenliefhebbers. En de molenmaatjes maken kinderen op hun eigen manier wegwijs in de wondere wereld van draaiende wieken en waterraderen.

Begin september 2018 verscheen Molens 129:

  • In het Noord-Hollandse Nauerna werd op 7 sptember jl. De Paauw, de enige hennepklopper in Nederland, officieel in bedrijf gesteld. Voor molenmaker Bart Nieuwenhuijs was dit een bijzonder project: ‘Ik heb er altijd van gedroomd om zelf een molen te bouwen en met dit project is die droom uitgekomen.” Een gesprek met deze gedreven molenman.
  • Het restaureren van  een Amerikaanse windmotor vraagt om speciaal vakmanschap. Fokke Rispens, werkzaam bij de ‘Mannen van Staal’ in Leeuwarden is een specialist in dit werk. Hij vertelt hoe de restauratie van de Record windmotor van de Gerrit Goukespolder in Rinsumageest (FR) is aangepakt.
  • De Sint Antonius Molen in het Noord-Brabantse Eerde was in september 1944 het middelpunt van hevige gevechten tussen Duitse en Amerikaanse soldaten. Erwin Janssen, de huidige molenaar van de molen, heeft zich verdiept in deze strijd. “Iedereen weet van de slag om de brug bij Arnhem, weinigen weten dat hier bij de molen fel is gevochten.”een gesprek.
  • Jan Blokzijl uit het Drentse Zuidwolde heeft als hobby modelbouw. Vooral molens hebben zijn aandacht. De 76-jarige duizendpoot heeft inmiddels twee molens, inclusief binnenwerk, in elkaar gezet. In een interview vertelt hij waarom hij dit doet en wat er bij dit ‘priegelwerk’ komt kijken.
  • Marc van Buren en Martin Molenaar, vrijwillige molenaars bij de Korenmolen van Oostvoorne, bouwden in korte tijd een actief vrijwilligersnetwerk op om vooral de biotoop van de molen te onderhouden. Hun motto hierbij: ‘Als het dorp niet naar de molen komt, moet je de molen naar het dorp brengen’. Lees meer over de missie van deze enthousiaste molenaars.
  • Lees alles over de vijf kandidaten voor de Molenprijs 2018 en hoe is het de deelnemers van de editie 2017 vergaan?
  • Molenaar in opleiding Tessa Krop ‘praat u bij’ over haar belevenissen van de afgelopen maanden.
  • De molenmaatjes Eva, Linda, Jim en Rutger bespreken onder meer de verschillende graansoorten.

En nog veel meer.

Molens 130 verschijnt half december 2018

Nieuwsgierig geworden? Wilt u ook op de hoogte blijven van alles wat er in molenland Nederland gebeurt?
Word dan lid en ontvang 3x per jaar Molens, digitale nieuwsbrieven vol molennieuwtjes en leuke molenuitstapjes. Bovendien profiteert u als lid ook van de kortingen op de vele molenartikelen in de webwinkel!
Meer informatie vindt u hier.