Certificaat van Verdienste voor Rob Batenburg

Op ‘zijn’ molen De Vrijheid in Schiedam kreeg Rob Batenburg uit handen van Nico Papineau Salm, voorzitter van De Hollandsche Molen, op 14 juli het Certificaat van Verdienste uitgereikt. Ruim 46 jaar was de Schiedammer dagelijks in het belang van molens actief, eerst als molenaar en later als molenmaker. Oorspronkelijk zou de uitreiking plaatsvinden tijdens de Algemene Vergadering van De Hollandsche Molen op 18 april maar vanwege de coronacrisis werd deze bijeenkomst afgelast.

Rob Batenburg met zijn certificaat. (Foto: Nicole Bakker)

Vorig jaar ging hij met pensioen. Zowel op vrijwillige als professionele basis heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de molens in Nederland en in het bijzonder aan die in Schiedam. In 1973 begon hij als vrijwilliger op De Vrijheid. Al snel werd hij er molenaar en later bedrijfsleider. Onder zijn leiding en met eigen handen heeft hij de complete inrichting van de molen getimmerd om zo een zeer efficiënte productiemolen te creëren.

Ambachtelijk korenmolenaar en molenmaker
In 1976 was hij medeoprichter van het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde, waarvan hij ook jarenlang bestuurslid werd.
In 1989 richt hij de Stichting Restauratie Werkplaats Schiedam op, een molenmakersbedrijf dat zich de eerste jaren richtte op de Schiedamse molens, maar later het werkterrein uitbreidde tot buiten de jeneverstad. Naast molens werden onder meer kerken en oude huizen onder handen genomen. In Schiedam werd zelfs een complete, werkende moutwijnbranderij (Jenevermuseum) herbouwd. Inmiddels heeft de werkplaats naast de Schiedamse molens onder meer alle molens in De Hoekse Waard in onderhoud.

De Walvisch
Andere grote prestaties zijn onder meer: de herbouw na de brand in 1996 van De Walvisch in Schiedam, de nieuwbouw in 2010 van De Kameel in Schiedam. In het buitenland werd de herbouwde molen The Lily in Australië maalvaardig gemaakt. Sinds 2000 is hij weer vrijwillige molenaar van De Vrijheid en na 2004 van De Noord. Hij blijft als gepensioneerde actief als vrijwillige molenaar, adviseur en modelbouwer.