Certificaat van Verdienste voor Vaags Molenwerken

In hun molenmakersbedrijf in Aalten kregen donderdag 30 juli Martijn, Gerben en Walter Vaags het Certificaat van Verdienste uitgereikt door Nico Papineau Salm, voorzitter van De Hollandsche Molen.
De drie broers ontvangen dit Certificaat vanwege de jarenlange grote verdiensten van Vaags Molenwerken voor het molenbehoud. Het bedrijf heeft in de loop der tijd ontelbare molens in vooral (oost-)Nederland en in Duitsland gerestaureerd. Vaags Molenwerken  behoort tot de grootste molenmakerijen in ons land.

Het bedrijf is al meer dan een eeuw actief in de molenbouw. Het werd in 1904 opgericht door molenmaker Hendrik ten Have. Kort daarna begint de samenwerking met zijn broer Gerrit. Deze begint later in Vorden zijn eigen molenmakerij. In 1960 gaat Henk Vaags samenwerken met Jan ten Have in Aalten en neemt in 1974 het bedrijf over waarna Vaags Molenwerken ontstaat. In 1971 neemt Herman Groot Wesseldijk het bedrijf over van Ten Have in Vorden en verhuist naar Laren.

De familie Vaags met het Certificaat van Verdienste. Vlnr. moeder Willemien Vaags, Martijn, vader Kees, Gerben en Walter. (Foto: Ed van Gerven)

Opvolgers van Henk Vaags
In 1994 gaan de gebroeders Martijn, Gerben en Walter Vaags samenwerken met hun vader Henk en nemen later het bedrijf over. Jos Geverink neemt Molenmakerij Groot Wesseldijk over van Herman Groot Wesseldijk. Vaags Molenwerken en Molenmakerij Groot Wesseldijk gaan momenteel samen verder.
Walter is het gelukt om de traditionele molenmakersbedrijven Vaags en Groot Wesseldijk samen te smeden. Daarmee is de continuïteit in de molenmakerij in Oost Nederland gewaarborgd.
Gerben heeft zich ontpopt als een uitvoerder van hele complexe molenrestauraties. Martijn heeft aan de wieg gestaan van het restaureren van Potroeden en andere geklonken molenconstructies.