Coronamaatregelen aangescherpt, ook voor molens

Na een periode van versoepelingen heeft het kabinet vanwege de stijgende besmettingscijfers besloten om vanaf zaterdag 6 november de coronamaatregelen aan te scherpen in het hele land. Dit besluit heeft ook consequenties voor bezoekers van molens. De Hollandsche Molen, Het Gilde van Vrijwillige Molenaars en het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde volgen, zoals gedurende de gehele coronacrisis het geval is geweest, de richtlijnen van de overheid.
De organisaties beschouwen de molen als een museum (in de meeste gevallen zonder entreekosten) en sluiten zich aan bij die voorschriften. We zetten de nieuwe regels hieronder voor u op een rijtje.

 • Voor bezoekers van een molen is een coronacheck verplicht
 • Voor iedere aanwezige (vrijwilligers én bezoekers) in de molen geldt het dringende advies 1,5 meter afstand in acht te nemen
 • Voor bezoekers van de molenwinkel (zonder bezoek aan de molen) is het dragen van een mondkapje verplicht en dient 1,5 meter afstand in acht te worden genomen.

Het AKG voegt hier aan toe dat het desinfecteren van de handen bij het malen en verkopen van meel dringend wordt geadviseerd.

Daarnaast blijven de basisregels uiteraard van kracht

 • Bij klachten: blijf thuis en laat u testen bij de GGD.Ook als u al geprikt bent.
 • Bent u positief getest? En hebt u dus corona? 
  Blijf dan thuis. En blijf uit de buurt van anderen. Ook als ze al geprikt zijn. 
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen. Dat is veiliger.
 • Geef andere mensen geen hand.
 • Was vaak en goed uw handen.
 • Hoest en nies in uw elleboog.
 • Zorg voor frisse lucht.

Geen handhaving? Dan molen dicht
Wij kunnen ons goed voorstellen dat het niet voor alle molens mogelijk is de handhaving van deze regels te organiseren. Op de molens zijn immers hoofdzakelijk vrijwilligers actief en zij willen met de molen bezig zijn. Zij voelen zich wellicht bezwaard om genoemde coronacheck uit te voeren of hebben eenvoudigweg de middelen niet om deze controle uit te voeren.
In dat geval dient de molen gesloten te blijven voor bezoekers.

Verhuur van een ruimte in uw molen?
De gebruiker/huurder is verantwoordelijk voor de naleving van de geldende coronaregels in het gehuurde. Als eigenaar van het gebouw bent u alleen verantwoordelijk voor eventuele gemeenschappelijke ruimtes (als daar regels van toepassing zijn). Bij events (eenmalige verhuur) is de organisator verantwoordelijk voor de naleving. Maak per event een contract (verplichtingen worden neergelegd bij de organisator). We raden u aan als verhuurder wel de mogelijkheden te scheppen om aan de geldende corona maatregelen te kunnen voldoen.

Voor de persconferentie van het kabinet en meer informatie over de maatregelen: klik hier.

Algemeen
Informatie over de huidige coronasituatie is te vinden op rijksoverheid.nl en rivm.nl
U wordt via nieuwsbrieven, de website molens.nl en de sociale media op de hoogte gehouden van de actuele ontwikkelingen. Indien u vragen heeft kunt u contact opnemen met De Hollandsche Molen via [email protected]