De Hollandsche Molen start grote crowdfundactie voor Ceres

Gun door te geven de Ceres een nieuw leven!

De Hollandsche Molen is samen met stichting De Westfriese Molens een grootschalige crowdfundactie gestart. Doel is om de historische en monumentale korenmolen Ceres, daterend uit 1848, in Bovenkarspel te restaureren. De restauratie is noodzakelijk nadat tijdens de afgelopen jaarwisseling vuurwerk de molen in brand heeft gezet, en grotendeels heeft verwoest.

Voor de vele molenvrijwilligers en inwoners van Bovenkarspel een harde klap, want deze eeuwenoude molen was voor hen méér dan een molen. De stoere stellingkorenmolen is al sinds 1848 de blikvanger van het dorp en lééft bij iedereen, voor iedereen, letterlijk en figuurlijk. Zo leverde Ceres al jarenlang meel aan de nabijgelegen zorgbakkerij De Molenwiek en werden er aspirant-molenaars opgeleid om het ambacht in ere te houden en vele schoolklassen maakten actief kennis met ons Nederlands erfgoed. Ook vormde de molen een geliefde trouwlocatie voor bruidsparen uit de regio. Kortom, Ceres hóórt bij Bovenkarspel.

Gelukkig kan de enorme schade hersteld worden. Nicole Bakker, directeur van De Hollandsche Molen en het Molenfonds: ‘Er is gewoon echt heel erg veel geld nodig. De precieze financiën worden momenteel in kaart gebracht, maar het is bijna zeker dat het tonnen gaat kosten. Met deze crowdfundactie willen we dat de Ceres weer volledig kan worden herbouwd. We gaan bij alles en iedereen langs, en we gaan veel activiteiten organiseren om geld op te halen. Denk aan de Nationale Molendag en de Open Monumentendag. Dit geld voor de restauratie heb je niet zomaar bij elkaar, dus daar is zeker een jaar voor nodig. Alle hulp is welkom. Ook de gemeente Stede Broec heeft al haar communicatiekanalen beschikbaar gesteld.’

De eerste stap is de omvang van de schade goed in kaart brengen en de huidige staat van de molen. Daarna volgt een bouwhistorisch en bouwkundig onderzoek. “Dan worden de kosten pas echt duidelijk en weten we wat we van de verzekering krijgen, wat we uit fondsen moeten halen, of we bij de provincie moeten lobbyen om subsidie en waar de mensen ons bij moeten helpen. De kosten van het bouwhistorisch onderzoek vergoedt het Molenfonds als sponsoring in natura. Zo dragen wij bij op het terrein van onze expertise”, aldus Nicole Bakker.

Het Molenfonds is hét platform om geld in te zamelen voor onderhoud –en restauratieprojecten voor alle molens in Nederland. Dé plek waar u molens direct kunt steunen: op een manier die u past! Het Molenfonds is een initiatief van De Hollandsche Molen.

Iedereen kan bijdragen aan het herstel van molen de Ceres. Elke gift is welkom. Een groot voordeel is dat elke euro direct naar de molen gaat. Er zijn geen verborgen kosten of afdrachten. Hiervoor heeft De Hollandsche Molen een actiepagina aangemaakt waarop gedoneerd kan worden: molenfonds.nl/ceres. Het is ook mogelijk om geld over te maken naar rekeningnummer NL71INGB0000113590 o.v.v. Ceres. De Ceres moet terug: Geef!