De Nooit Gedacht maalt weer met nieuwe fokken dankzij succesvolle crowdfunding

Met het ‘opzeilen’ van een wiek van molen Nooit Gedacht in Warnsveld heeft wethouder Coby Pennings, bijgestaan door Nico Papineau Salm, voorzitter van De Hollandsche Molen, op zaterdag 21 april de succesvolle geldwervingsactie ‘Help de Nooit Gedacht aan nieuwe fokken!’ officieel afgesloten. De tekst op het zeildoek, dat werd aangebracht: ‘Bedankt!!! Ik heb m’n fok terug!’ sprak boekdelen. Dankzij de crowdfunding onder de inwoners van Warnsveld, Zutphen en omgeving en de achterban van vereniging De Hollandsche Molen, eigenaar van de molen, werd het geld voor de nieuwe fokken opgebracht. De Nooit Gedacht kan weer jarenlang op volle kracht malen.

Begin maart maakte De Hollandsche Molen bekend dat de geldwervingsactie in totaal meer dan € 20.000 had opgeleverd. Ruim voldoende om de molenmaker opdracht te geven voor het plaatsen van de fokken. Het prachtige resultaat is vooral te danken aan de inzet van het molenaarsteam onder leiding van Dirk-Jan Abelskamp, dat met veel energie en creativiteit de actie onder de aandacht van de regio bracht.
De gemeente Zutphen en de Stichting Open Monumentendag riepen de molen uit tot Monument van het Jaar om zo extra aandacht te vestigen op de benodigde financiële inspanning voor het behoud en restauratie van het monument. De Hollandsche Molen plaatste het project op het crowdfundingsplatform van het Molenfonds. Via dit landelijke fonds kwamen talrijke giften binnen, onder meer van vele leden van de vereniging.
Aan het succes heeft ook de Gemeente Zutphen belangrijk bijdragen. Zo leverde zij tal van hand- en spandiensten bij het organiseren van de promotie van de molen in de stad en de regio.

(Foto’s Nicole Bakker)