Druk bezochte Nationale Molendag bewijst: Molens én molenaarsambacht horen bij Nederland

‘Ontmoet de molenaar!’ was het thema van Nationale Molendag, dat op 12 en 13 mei plaatsvond. Dit was niet aan dovemansoren gericht. Enorm veel mensen gingen – vaak per fiets – op bezoek bij de molenaars en hun molens. Vooral zaterdag was het – geholpen door het zonnige weer – op talrijke molens in het hele land drukker dan voorgaande jaren. Aan het jaarlijkse landelijke molenevenement deden zaterdag ruim 700 molens mee en zondag rond de 250. Afgaande op de informatie die zondagmiddag beschikbaar was, schat De Hollandsche Molen, die de Nationale Molendag in samenwerking met Het Gilde van Vrijwillige Molenaars organiseert, het bezoekersaantal ruim boven de 90.000. Hiermee is het de succesvolste Nationale Molendag sinds jaren geweest.  

Nicole Bakker, directeur van De Hollandsche Molen, is dan ook zeer tevreden: ,,Voor ons is dit succes – weer – een bewijs dat molens én het molenaarsambacht bij Nederland horen. Veel mensen hebben kunnen zien hoe mooi molens zijn, maar vooral ook van de vrijwillige molenaars zelf kunnen horen hoe boeiend het is om met molens aan de slag te zijn. Zij verdienen een grote pluim, evenals al die andere vrijwilligers die actief zijn op de molens, zoals klusjesmensen, molengidsen en bestuurders. Zij zijn heel belangrijk voor het behoud van onze molens. Tegelijkertijd hopen wij dat bij veel bezoekers het molenvirus heeft toegeslagen en dat ook zij vrijwilliger willen worden, want vrijwilligers blijven dringend nodig voor het toekomstig molenbehoud.”

Extra activiteiten
Op vele molens werden extra activiteiten georganiseerd, variërend van demonstraties rietvlechten
en muziekconcerten tot een heuse badeendjesrace . Bij de Bolwerksmolen in Deventer konden
kinderen knutselen en werd het zagen van boomstammen gedemonstreerd, op De Zandhaas in Santpoort konden bezoekers wiekenbier drinken en bij De Bente in het Drentse Dalen werd kinderen op een speelse manier geleerd knopen te leggen.
De Molen-Ontdekboekjes voor kinderen die gratis op alle deelnemende molens klaar lagen waren ook razend populair.