Eerdere winnaars van de VriendenLoterij Molenprijs

Molenprijs 2021

“Een uniek plekje”, zegt molenaar Roel Gremmer over het molenerf van paltrokmolen De Otter. “Echt cultureel erfgoed, dat moet worden behouden voor de toekomstige generaties”.

De vraag naar hout voor de huizen- en scheepsbouw in Amsterdam was in de zeventiende eeuw enorm. Houtzaagmolen De Otter werd gebouwd in 1631 en was daarmee de eerste van de 82 houtzagers die aan de rand van het groeiende Amsterdam verrezen, in wat nog steeds de Houtzagersbuurt heet.. Nu, bijna vierhonderd jaar later, is De Otter ook de laatste molen die nog aan dit unieke stuk geschiedenis herinnert. Het oude molenerf is een oase van rust midden in de stad.

Het geld van de molenprijs wordt gebruikt voor de restauratie en verduurzaming van deze houten droogloodsen, zodat deze vervolgens kunnen worden ingericht als museum. Daar kan iedereen dan zien hoe het hier vroeger was en kunnen oude ambachten herleven. Zo wordt De Otter weer een levend monument.

Het team van De Otter wist met 7.505 stemmen de hoofdprijs van 75.000 euro binnen te halen. En daarnaast leverde hun deelname aan de strijd om de molenprijs heel veel enthousiaste fans en betrokkenheid in de buurt op. De verwachting is dat de loodsen in november 2022 weer op het molenerf worden geplaatst.

Molenprijs 2020

“Geeft Ceres weer de wind in de zeilen! Dat is onze slogan” zegt molenaar Johan Ooijevaar. Op oudejaarsavond 2019 is naar alle waarschijnlijkheid door vuurwerk korenmolen Ceres in Bovenkarspel grotendeels door brand verwoest. Johan, een van de molenaars, vertelt: “Ik woon vlakbij de molen en ging er meteen heen. De brandweer was al aan het blussen. Wat je dan ziet en voelt is met geen pen te beschrijven.” De restauratie van Ceres kost veel geld. “Voordat de molen weer in volle glorie is te bewonderen zijn we wel twee jaar verder”, zegt de molenaar. Het winnen van de BankGiro Loterij Molenprijs 2020 levert een belangrijke bijdrage aan de restauratie. Met de hoofdprijs van € 75.000,- wordt het wiekenkruis hersteld, zodat Ceres weer kan draaien.

Molenprijs 2019

Molenaar Jesse in ‘t Veld: “De ‘verborgen’ ruimtes van korenmolen De Lelie weer zichtbaar en bereikbaar maken voor het publiek. Dat is onze wens! Achter en onder de molen zitten nog de kelder en de machinekamer van de vroegere stoommachine. Die dreef op windstille dagen de werktuigen in de molen aan. Beide ruimtes verkeren in slechte staat en moeten dringend opgeknapt worden. Met het geld van de BankGiro Loterij Molenprijs kunnen we deze bijzondere ruimtes restaureren en weer toegankelijk maken voor onze bezoekers.

Twee verhalen staan na de restauratie centraal: over de stoommachine en over de mensen die hier in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken hebben gezeten. Via een korte film, 3D-animaties en foto’s nemen we straks de bezoeker mee terug in de tijd. En wie weet….keert in de toekomst zelfs de stoommachine weer terug!

Molenprijs 2018
‘Geef De Lastdrager een nieuw hart!’ Dat was de slogan van deze ‘oudste houten van Nederland’. Maar, wat is een molen zonder hart? Zonder maalsysteem is het een lege molen.  Molenaar Cees Mens wilde graag weer graan kunnen malen met de molen. Zodat de bakker in het dorp weer ambachtelijk  streekgebonden brood kan gaan bakken. De droom van Cees en alle andere vrijwilligers is uitgekomen. De Lastdrager krijgt weer een hart.

Molenprijs 2017
De Traanroeier moest dringend een nieuw rietdek en dat is gelukt. Eind juli was de rietdekker klaar met zijn werk. Tijdens de werkzaamheden stuitte hij op enkele andere mankementen, maar die werden verholpen door de molenaar, timmerman en waar nodig de molenmaker.

Molenprijs 2016
Molen De Zwaluw in Hasselt voor de restauratie van de wieken. De molen werd op 15 juli 2017 officieel in bedrijf genomen met de nieuwe wieken.

Molenprijs 2015
Molen De Ooievaar in Zaandam voor de bouw van een nieuwe insteekhaven bij de molen met een houten hijskraan.

Molenprijs 2014
Molen De Salamander te Leidschendam met het projectvoorstel voor het bouwen van een nieuw educatief centrum. Begin juli 2015 werd het educatieve gebouw geopend; dit kreeg de naam Moolenmeester.

Molenprijs 2013
Molen van Fakkert in Hoonhorst met het projectvoorstel voor de bouw van een molenschuur. In verband met het 90-jarig bestaan van vereniging De Hollandsche Molen werd het te winnen geldbedrag eenmalig verhoogd tot € 90.000,-. In mei 2014 werd de molenschuur geopend.

Molenprijs 2012
Korenmolen De Regt in Nieuw-Lekkerland met het projectplan ‘Geef De Regt z’n wieken terug’. Het ging hierbij om het completeren van de molenstomp met wieken. In mei 2014 werd de molen feestelijk in gebruik genomen.

Molenprijs 2011
Krijtmolen d’Admiraal in Amsterdam met het projectplan waarbij de molenaarswoning is teruggebracht en de maalruimte haar historische inrichting heeft teruggekregen. In mei 2012 werden de molenaarswoning en gerenoveerde maalruimte geopend.