Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Molendag Hoeksche Waard

Op zaterdag 21 oktober a.s. organiseren de molenaars van de Hoeksche Waard weer de Hoeksche Waardse Molendag. Op deze dag zetten de molenaars en vrijwilligers de molendeuren weer wagenwijd open. Tussen 10:00 en 16:30 uur kan iedereen, van jong tot oud, kennis maken met de verschillende soorten molens die de Hoeksche Waard nog rijk is en het ambacht van molenaar.

In het nationale landschap Hoeksche Waard staan nog 12 molens, die ook nog eens allemaal sterk van elkaar verschillen. Zo is de Oostmolen langs de N217 de enige nog resterende ‘wipmolen’ van de eilanden en heeft Goudswaard de oudste nog resterende stenen ‘grondzeiler’ van Nederland. Of het nu om een watermolen of om een korenmolen gaat, molens blijven fascineren bij jong en oud. Jan Bruins (molenaar Oostmolen) “Elk jaar krijgen we met de Hoeksche Waardse Molendag weer een groot aantal geïnteresseerde bezoekers, dat maakt zo’n speciale dag hartstikke leuk! Daarnaast is het natuurlijk uniek dat vrijwel alle molens tegelijk open zijn.”. Vrijwel alle molens, want de molens van Goudswaard en Piershil worden momenteel grondig gerestaureerd. Omdat de molens nog het domein zijn van de molenmaker en aannemers is het dit jaar helaas niet mogelijk om beide molens te bezichtigen. Ook gemaal “De Bosschen” bij Goidschalxoord kan dit jaar helaas niet aan de Molendag deelnemen.

Bakkerijmuseum “De Oude Bakkersschuur” in Maasdam, museum “Het Land van Strijen” te Strijen en “De Stoomgenerator” in Goudswaard doen ook dit jaar wederom mee. Zo bakt bakker Jan de Koning op die dag verse, warme molenbroden, is er in het museum van Strijen een digitale fototentoonstelling over de Strijense molens en laat Arjan van der Hoeven zijn stoommachine in Goudswaard weer diverse machines aandrijven. Ook op de molens zijn er verschillende activiteiten, waaronder een Djembé band op de Oostmolen, een demonstratie glas-in-lood op De Goede Hoop en verkoop van molenbrood op De Lelie in Puttershoek. Bij voldoende wind zullen de molens natuurlijk draaien en soms ook malen.

Meer informatie over de molendag Hoeksche Waard verschijnt de komende tijd op de Facebookpagina van de molendag.

 

Datum:
21 oktober 2017
10:00 - 16:30
Evenement Categorie:
Site:
http://www.molensbinnenmaas.nl/hoeksche-waardse-molendag-op-21-oktober-a-s/