Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

2e Grenzeloze Molendag

GrensPark Kempen~Broek verbindt op een verrassende en eigenzinnige wijze gevarieerde natuur met erfgoed. Oude langgevelboerderijen, kapelletjes, wegkruisen, landweren of windmolens en watermolens vormen vele kleine pareltjes in het groene landschap van Kempen~Broek. Plekjes en erfgoed dat erom vraagt om nader kennis mee te maken. De windmolens en watermolens, bijna vijftig in aantal, nemen daarbij een bijzondere plaats in op dit veelkleurige pallet van het Kempen~Broek erfgoed.

De robuuste windmolens in het Weerterland en de markante watermolens, die als aan linten aaneen geregen tussen Maas en Kempen langs de Aabeek, Itterbeek of de Bosbeek liggen, kennen een geschiedenis van vaak honderden jaren. Een geschiedenis die bol staat van verhalen.  “Molens Vertellen Verhalen” is dan ook het thema voor deze 2e Grenzeloze Molendag op zondag 9 september 2018.

De vrijwillige molenaars van de deelnemende molens zullen u graag wat over ‘hun’ molen en de geschiedenis en verhalen van hun molen vertellen. Dat gebeurt met groot enthousiasme. Wandel dus tijdens de Grenzeloze Molendag bij de deelnemende molens binnen en maak kennis met de molens, de molenaars en de talloze andere molenvrijwilligers die zich voor het behoud van dit bijzondere erfgoed binnen GrensPark Kempen~Broek inzetten. En vooral: luister naar en geniet van de Verhalen van de Molens.

 

In diverse molens verzorgen de vrijwillige molenaars demonstraties van het draaien met de molen en het malen van granen of het slaan van olie. Ook kunt u toekijken bij het bedienen van de molens door de molenaars of eens zelf proberen met knopen het molenzeil vast te leggen of de stuw van de watermolen te bedienen.

Er zijn rondleidingen op de molens en er zijn op enkele molens exposities te bezichtigen. Bovendien worden op enkele van de deelnemende molens ook omlijstende activiteiten georganiseerd. Zoals het bakken van brood en andere lekkernijen in het bakhuis bij molen De Nijverheid in Stramproy. Monumentenwacht Limburg (B) presenteert en demonstreert het werk van de Monumentenwacht bij de Sevensmolen in Kaulille. Hier wordt verder ook graan in een dorsmachine gedorst en daarna gemalen. Molen De Windlust op Roeven in Nederweert en de Napoleonsmolen in Hamont gaan notenolie of lijnzaadolie slaan. Bij de Armenmolen in Neeritter is een expositie over de geschiedenis van de Armenmolen en het historisch zeer interessante grensdorpje Neeritter te zien.
De Sint Annamolen Keent in Weert presenteert de 350 verschillende ontwerpen van de Molen Luciferdoosje die in de jaren 60/70 van de vorige eeuw erg populair waren. Samensteller Piet Hermans geeft hier tijdens Grenzeloze Molendag een lezing en uitleg bij het fenomeen Molen luciferdoosjes. De Uffelse watermolen in Haler-Uffelse herbergt een aardig klein molenmuseum en bij molen De Hoop wordt de bouwgeschiedenis van de molen in een expositie in de invaart gepresenteerd. Bij De Korenbloem in Ospel stellen regionale kunstenaars tentoon.

Op de website www.kempenbroekmolens.org/open-monumentendag vindt u suggesties voor fiets- en autotochtjes langs de deelnemende molens en leest u ook welke molens aan de 2e Grenzeloze Molendag binnen GrensPark Kempen~Broek meedoen.

De 2e Grenzeloze Molendag van MolenNetwerk KempenBroek wordt op zondag 9 september 2018 gehouden op de wind- en watermolens van Hamont, Weert, Keent, Swartbroek, Tungelroy, Stramproy, Nederweert, Ospel, Haler-Uffelse, Neeritter, Ittervoort, Bocholt, Kaulille, Beek, Opitter, Molenbeersel, Neeroeteren en Opoeteren.

 

 

Datum:
9 september 2018
Evenement Categorie:
Site:
https://kempenbroekmolens.org/open-monumentendag/