Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Drentse Molendag

Veel van de 38 molens in Drenthe zijn zaterdag 26 augustus 2017 te bewonderen. Het merendeel opent dan, op de Drentse Molendag, de deuren voor publiek. Vrijwillige molenaars staan klaar om bezoek te ontvangen.

De provinciale molendag, georganiseerd door Molenstichting Drenthe en het Gilde voor Vrijwillige molenaars (afd. Drenthe), is aanvankelijk in het leven geroepen om collega-molenaars een plezier te doen. Die kunnen namelijk op de Nationale Molendag in mei zelf niet op (molen)pad, omdat ze dan op hun eigen troetelkind vertoeven. Later hebben diverse provincies, of regio’s, dit voorbeeld gevolgd.

De opzet was een succes, zowel wat het steeds grote aantal deelnemende Drentse molens betreft als de belangstelling onder molenaars van buiten Drenthe. Maar ook het ‘gewone’ publiek weet de molens op de vierde zaterdag van augustus te vinden. Een prima gelegenheid dus om eens rustig te kijken, of om meer molens op één dag in actie te zien.

Op diverse molens zijn extra activiteiten. Soms wordt brood gebakken, in Roderwolde en Zuidlaren wordt olie geslagen, De Groeve heeft de enige poldermolen van Drenthe. Op enkele molens wordt gemalen, en hier en daar zijn fiets- en wel wandelroutes verkrijgbaar.

In Zuidwolde ijveren molenaars voor herstel van een vervallen molen, in Meppel (De Vlijt) wordt gewerkt aan een mosterdmalerij, Gieten heeft een bijzondere hulpmotor en zo is haast overal wel wat nieuws… Ook is er alle info over het volgen van de opleiding voor vrijwillig molenaar. De deelnemende molens zijn herkenbaar aan de Drentse Molendagvlag.

Datum:
26 augustus 2017
Evenement Categorie:
Site:
https://www.molensindrenthe.nl/