Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Leidse molendag

Op Leidse Molendag zullen de molenaars en assistent molenaars de deuren van de molens openen en bij voldoende wind de wieken laten draaien. Indien de windsterkte het toelaat kunnen acht van de negen molens nog daadwerkelijk functioneren waarvoor zij eeuwen geleden zijn gebouwd. De Rodenburgermolen is helaas niet te bezoeken, molen de Valk is geopend van 13-17 u en de overige molens zijn open van 10-17 uur.

Alle activiteiten die deze dag worden georganiseerd staan op de website van Molens in Leiden. Een kleine greep uit alle activiteiten die worden georganiseerd:

  • Bij iedere molen kunt u de fietsroute (te koop voor 50 cent) laten afstempelen met een molenstempel, minimaal 3 molenstempels op de fietsroute levert u een gratis ansichtkaarten set op!
  • Tussen molen De Put en molen De Heesterboom vaart een gratis pendeldienst.
  • Bij de Stadsmolen is een palingroker aanwezig, die het ambacht palingroker demonstreert.
  • Oud molenaar Jaap geeft groot en klein aan de hand van korte filmpjes uitleg over “Hoe wordt je molenaar”

 

Leiden telt binnen haar gemeente grenzen twee houtzaagmolens, twee korenmolens en vijf poldermolens.

De type molens zijn ook bijzonder voor Nederland: zo behoort molen De Valk aan de 2e Binnenvestgracht tot de hoogste stellingsmolens en standerdmolen De Put aan het Galgewater tot het oudste type windmolen van ons land. Leiden heeft als enige gemeente in Nederland twee werkende achtkantige molens op zaagschuur, die ieder weer een verschillend zaagsysteem hebben. De Heesterboom aan de Haagweg bezit nog de originele verticale zaagramen en De Herder aan de Haarlemmertrekvaart een horizontaal snelzaagraam.

De kleinste wipmolen van Nederland is de Kikkermolen aan de Oegstgeesterweg met zijn houten scheprad enkele meters vanaf de molen, opgevolgd door de iets grotere de Maredijkmolen aan de Zweilandlaan die met zijn bouwjaar uit 1735 de nog oudst bestaande molen van Leiden is. Tevens heeft deze molen een scheprad dat elektrisch kan worden aangedreven door een oude Eriksonmotor, waarvan nog maar twee werkende exemplaren overgebleven zijn in Nederland.

De Stevenshofjesmolen aan de Henriette Bosmanspad, op de rand van de wijk Stevenshof, is de laatst in bedrijf zijnde onbewoonde poldermolen van Leiden geweest en ademt binnen deze sfeer nog uit. De bewoonde Rodenburgermolen aan de Kanaalweg is één van slechts twee molens in Nederland met een ijzeren bovenwiel. Voorheen heeft de molen een scheprad gehad, enkele meters van de molen af. De Stadsmolen aan de Gooimeerlaan is met zijn bijzondere gemetselde flessenmodel romp, de enige molen van Nederland die zo getailleerd is gemetseld.

Een molendag die een bezoek meer dan waard is!

Datum:
17 september 2017
10:00 - 17:00
Evenement Categorie:
Site:
http://molensinleiden.nl/leidse%20molendag.html