Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Molen en gemalendag Súdwest-Fryslân

Een groot aantal van de molens in het gebied van de gemeente Súdwest-Fryslân zullen op Molen en gemalendag draaien en bij voldoende wind volop in bedrijf zijn. In de gemeente Súdwest-Fryslân staan meer dan 30 windmolens. Circa 20 molens doen mee aan de molendag. Het merendeel van de molens zijn poldermolens, maar ook enkele houtzaag- en korenmolens staan binnen onze gemeentegrenzen. Op het gebied van polderbemaling zijn er diverse typen molens, te weten achtkante grondzeilers, spinnekopmolens, boerenmuontsen, grote en kleine windmotoren en tjaskers.

Er is bewust gekozen voor een zondag eind november, zodat collega- en leerling molenaars tijd hebben om de molens te bezoeken.

In november zal er op www.molenstichtingswf.nl een lijst met deelnemende molens en hun activiteit worden gepubliceerd.

Nieuw dit jaar is de openstelling van het onlangs gerestaureerde poldergemaal bij Makkum. Een unieke kans voor de liefhebbers.  Het gemaal van de Makkumer- en Parregaastermeerpolder werd in 1882 gebouwd door de NV Friesche Landaanwinningmaatschappij. Het stoomgemaal werd in de periode 1924-1925 ingrijpend gemoderniseerd, waarbij de gehele installatie werd vernieuwd. De stoommachine werd vervangen door twee elektromotoren die via een riemoverbrenging waren gekoppeld aan centrifugaalpompen van het fabricaat Stork. In 1938 werd het voormalige ketelhuis van het gemaal verbouwd tot woning voor de machinist. Nadat het gemaal buiten bedrijf gesteld was, werd het in 2008 door het Wetterskip Fryslan overgedragen aan de Stichting Waterschapserfgoed. Het gemaal is geopend van 11:00 – 16:00.  Gemaal staat aan de  Carl Fellingerweg 1 8754 JB in Makkum.

Datum:
27 november 2016
11:00 - 16:00
Evenement Categorie: