Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Molendag Tielerwaard

Tijdens molendag Tielerwaard zijn twaalf korenmolens en zeven poldermolens uit de gemeenten Geldermalsen, Buren, Culemborg en Neerijnen openen voor publiek. Tussen 10.00 en 17.00 uur kunnen bezoekers de polder- en korenmolens van binnen bekijken. Molenaars van de Tielerwaard geven rondleidingen om bezoekers te vertellen over de geschiedenis en het type molen. Ook tonen zij de werking van de molen en de werktuigen.

De polder- en korenmolens die in dit deel van het Gelders Rivierengebied staan, zijn werktuigen die door de eeuwen heen als pompgemaal en maalderij in bedrijf waren. Deze molens kunnen tot op de dag van vandaag nog water verpompen en graan tot meel vermalen en de molenaars van de Tielerwaard willen dit dan ook maar al te graag laten zien. Middels rondleidingen laten ze daarom alles horen over de geschiedenis en het type molen, maar natuurlijk worden ook de werking van de molen en de werktuigen getoond.

De winkels van de korenmolens te Ingen, Beesd, Culemborg en Geldermalsen zijn deze dag ook open. Hier kunt u allerlei mooie en lekkere  producten proeven en kopen. Op de Korenbloem te Zoelen zijn diverse model molens opgesteld. Bij de korenmolen de Vrijheid te Beesd wordt nog een proeverij gehouden en staat koffie en koek klaar. Bij de poldermolen Waardenburg zijn er naast de rondleidingen ook een paar mooie model molens te bewonderen, oa ook die van korenmolen het zeskantje te Waardenburg.

De beide wipmolens te Hellouw zijn gerestaureerd.  In de Achterste molen is nu een bezoekerscentrum gevestigd , hier kunt u o.a  de film over 5 eeuwen dorpspolder Hellouw zien.  Verder is hier nog een werkeiland voor de jeugd waar onder leiding van de molenaar met een kleine veldmolen gemalen kan worden. De molen zelf is ingericht anno 1950.  De molenaars van de Voorste en de Achterste vertellen u graag alles over hun molens.

Ook op de poldermolen Zuilichem wordt u graag ontvangen voor een rondleiding en is er speciale aandacht voor de eeuwenoude historie van deze molen.

 

Korenmolens :

De Bouwing, Rijksstraatweg 33 te Geldermalsen.

Op Hoop van Beter, Kerkepad7 te Ingen.

De Korenbloem, Molenstraat 2 te Zoelen.

De Hoop, ’t Jach 3 te Culemborg.

Molen de Johanna te Culemborg

Molen de Prins van Oranje te Buren.

De Vlinder, Appeldijk 5 te Deil.

De Zwaan, Molenstraat 5 te Lienden,

De Blauwe Reiger, Waalbandijk 249 te Haaften,

De Vrijheid, Molendijk 14 te Beesd.

Het Zeskantje, Waalbandijk 23 te Waardenburg.

De Hoop, Molenstraat 17 te Zuilichem.

 

Poldermolens:

De Marsch , Marsdijk 2 (buitendijks) te Lienden.

Poldermolen Wadenoijen, Ophemertsestraat 13 te Ophemert.

Poldermolen Geldermalsen, Watermolenweg 8 te Geldermalsen.

Poldermolen Waardenburg, Veerstraat 19 te Waardenburg.

Voorste of Hooglandsche molen, Zeek 5 te Hellouw,

Achterste of Laaglandsche molen, Zeek 6 te Hellouw.

Poldermolen Zuilichem, Meidijk 15 te Zuilichem.

Datum:
12 november 2016
10:00 - 17:00
Evenement Categorie:
Site:
http://www.molensrivierengebied.nl/

Organisator