Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Noord-IJsselse Molendag

Maandag 2 april (2e paasdag) zal de 2e editie van de Noord-IJsselse molendag plaats gaan vinden. Het eerste jaar was een groot succes en daarom nodigen wij ook dit jaar iedereen weer van harte uit om een kijkje te komen nemen op het Noordelijkste stukje van de Veluwe.

LET OP: onderstaande deelnemerslijst is nog niet definitief en zal nog worden aangevuld.

De Hoop, Zuiderzeestraatweg 252, 8096 CJ Oldebroek
De molen dateert van 1853 en is oorspronkelijk gebouwd als koren-, pel en oliemolen. Na 2 periodes van lange stilstand werd de molen enkele jaren geleden gerestaureerd nadat de molen jarenlang gebruikt was als silo. De molen is op het oliewerk na weer helemaal compleet en is hét paradeplaatje van Oldebroek.
Bij voldoende wind word er veevoer gemalen en vertelt molenaar Jaïr graag over zijn molen!

De Valk, Brinkweg 11, 8276 AH Zalk
Fraaie korenmolen die samen met de kerktoren het dorpsbeeld van Zalk als sinds mensenheugenis domineert. Over de in 1860 gebouwde molen is eigenlijk vrij weinig bekend. Was het vroeger alleen een korenmolen? Of was er misschien toch ook een pelwerk aanwezig in de molen?
Ga eens op onderzoek uit en vraag molenaar Gerben naar zijn verhaal!
Bij voldoende wind word er veevoer gemalen.

De Fortuin, Molenbelt 5, 8051 EV Hattem
Afkomstig uit Groningen en in 1816 in Hattem opgebouwd als vervanger van de in 1808 omgewaaide standerdmolen. Prachtige molen die vanaf de dijk de skyline van Hattem bepaalt. Een molen vol geschiedenis en samen met een wandeling door de oude binnenstad zeer zeker de moeite waard!
Momenteel is de molen helaas niet draaivaardig, maar is dus wel open voor bezichtiging!

De Vlijt, Groteweg 54, 8191 JK Wapenveld
In 1984 gebouwd nadat eerste kerstnacht 1980 zijn voorganger in vlammen op ging. Het erf zit vol geschiedenis en is Willem Vrieze de rode draad in het hele verhaal rond het naar hem vernoemde Vrieze’s erfgoed. Willem Vrieze schonk vlak voor zijn overlijden het hele erf aan ‘stichting molenbezit Heerde’ waardoor het erf nog iedere dag vrij toegankelijk is voor de gemeenschap. Molenaar Robin vertelt u graag over 3 generaties Vrieze en de oude en/of nieuwe molen.
Er worden meelproducten verkocht en bij voldoende wind wordt er consumptie gemalen.

De Wielewaal, Kanaaldijk 82, 8191 NC Wapenveld
Oorspronkelijk in Zuidveen gebouwd (1870) als poldermolentje en in 1959 door de toenmalig directeur van de IJsselcentrale naar Wapenveld gehaald met het idee er stroom mee op te wekken. Deze plannen hebben nooit doorgang gevonden en verder dan met een verticaal maalsteentje malen is het nooit gekomen.
Molen staat op privéterrein dus een unieke kans om hier eens te kunnen kijken.

De Vlijt, Marledijk 17, 8198 KP Marle
Afkomstig uit Leeuwarden waar hij dienst deed als oliemolen. In 1887 verplaatst naar marle en daar als korenmolen weer opgebouwd. Voor deze omgeving een vrij forse molen waar ook nog een prachtige Ruston dieselmotor te vinden is. En dan de bovenas.. dat is een bijzonder verhaal! Molenaar Kees vertelt u graag over ‘zijn’ molen.

Mölle van Bats, IJsseldijk 26, 8194 LE Veessen
Uniek molencomplex gelegen aan de prachtige oevers van de IJssel. De molen is gebouwd in 1779 en zit vol eigenaardigheden en als molenliefhebber kun je er je hart ophalen. Naast de molen bevindt zich de maalderij die nog compleet maalvaardig is. Alles bij elkaar met de molenaarswoning erbij mag je gerust spreken van een uniek complex en je doet er echt een stap in de tijd. Molenaar Gerrit, tevens werkzaam bij het streekarchief, vertelt graag over de rijke geschiedenis van dit molencomplex. Komt het zien aan de IJsseldijk in Veessen!

Werklust, Houtweg 41a, 8167 PJ Oene
Deze molen werd in 1858 gebouwd in opdracht van Gerrit Witteveen en zal ook heel lang bemalen worden door de familie Witteveen. In 1982 verkocht de familie Witteveen na jaren van verval de molen aan stichting behoudt korenmolen Werklust die zorg droeg voor een vakkundige restauratie. Deze fraaie molen is zeker een bezoekje waard.
Bij voldoende wind word er veevoer gemalen en is er beneden in de molen meelverkoop.

D’olde Zwarver, IJsseldijk 92, 8261 LM Kampen
Het had niet eens zoveel gescheeld of de uit 1842 daterende korenmolen had niet op onze lijst gestaan. Deze fraaie molen stond eerst op een andere plek in Kampen, maar moest wijken voor een melkfabriek. Toen de sloopvergunning was aangevraagd kwam de bevolking van Kampen massaal in actie en wist met veel inzamelingsacties verplaatsing en dus behoudt te bewerkstelligen. De molenaars heten u welkom en vertellen u graag meer over hun molen!

 

Datum:
2 april 2018
10:00 - 17:00
Evenement Categorie:
Site:
https://www.facebook.com/events/209179629643187/