Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Zaanse Molendag

Alle molens van De Zaansche Molen zijn zaterdag 28 september tussen 10 en 16 uur voor het publiek geopend. Bovendien zijn ook molen De Paauw in Nauerna en molen De Vlijt in Oostzaan deze dag geopend, van 11 tot 16 uur.

Burgemeester Peter Tange geeft de aftrap voor de Zaanse Molendag. Die aftrap is bijzonder, want bij meelmolen De Koker in Wormer zal de burgemeester precies om 10 uur een nieuwe roed insteken. De niet molenkenner zegt: “een wiek”, maar strikt gesproken is dat een halve roed. Burgemeester Tange is wel een molenkenner, dus die spectaculaire handeling zal hem goed af gaan. De Koker kan vanaf dat moment weer volop malen.

De Ooievaar
Zoals gebruikelijk zijn er verschillende activiteiten in en rond de molens. Molen De Ooievaar is vanaf 10 uur te bezoeken via een bootverbinding vanaf De Bleeke Dood. De molen is geheel gerestaureerd en draait volop. Tenminste, als er genoeg wind is.

De Schoolmeester
Papiermolen De Schoolmeester is al meer dan 300 jaar ononderbroken in bedrijf en dat zal op 28 september niet anders zijn. Op deze Zaanse Molendag kunt u zien hoe papier wordt geschept én ziet u de papiermachine uit 1877 in werking. Kinderen kunnen een molentje bouwen van Zaansch Bord, het unieke product van de molen. Op verschillende plaatsen in de molen wordt uitleg gegeven over het vernuftige en complexe proces van het papier maken. De Schoolmeester staat aan het Guispad 3, 1551SX Westzaan.

Workshops
In de molen kunt u gratis workshops volgen van Annemiek van der Moezel en Sandra Benschop. Zij maken samen met u bijzondere boekjes. De omslagen zijn uiteraard van Zaansch Bord, het sterke, zware en buigzame papier dat alleen De Schoolmeester maakt. De workshops en het papier zijn gratis. U schuift gewoon aan als er een plaatsje vrij is, en u 12 jaar of ouder bent.

Lettergieten
Voor de liefhebbers: Op loopafstand vanaf  De Schoolmeester bevindt zich de werkplaats van de Stichting Lettergieten 1983. Hier wordt gedemonstreerd hoe loden letters gegoten worden die meer dan 500 jaar geschreven communicatie voor de mensheid mogelijk hebben gemaakt.

Expositie
Bijzonder is de tentoonstelling in de droogschuur van de Amsterdamse kunstenaarsvereniging ‘De Onafhankelijken’. Zij laten werken laten zien op en met Zaansch Bord. Zaanse Molendag is de laatste mogelijkheid om deze expositie te bezoeken.

Presentatie
Op Zaanse Molendag verschijnt de negende editie van Zaanse Verhalen. Schrijver Ron Couwenhoven publiceert jaar na jaar de mooiste jaarboeken over de Zaanse windmolenindustrie. Dit jaar kunnen de liefhebbers kennis nemen van papiermolens en papiermakers. Het boek is te koop voor € 17,50 (na 1 november is dat € 19,50). Naast allerlei andere wetenswaardigheden, is er aandacht voor De Schoolmeester. Tijdens het Bestvat, de bijeenkomst voor de vrijwilligers van De Zaansche Molen, geeft Ron een korte presentatie.

Vaartocht
Vanaf De Schoolmeester is het een kwartiertje lopen naar pelmolen Het Prinsenhof. Deze molen ligt in het veld aan Relkepad (vanaf de weg “vijf minuten gaans” zoals het bord zegt). Vanaf de stelling van deze molen heeft u een prachtig uitzicht over het Westzijderveld. Dan ziet u ook het eilandje liggen waar op molen De Jonge Dirk staat. U kunt ook de boot nemen vanaf De Schoolmeester. Met één van de drie koolvletjes kunt u varen tussen De Schoolmeester, Het Prinsenhof en De Jonge Dirk.
Kaarten voor de vaartocht zijn tussen 10 en 16 uur te koop bij De Schoolmeester. De kaarten kosten € 10.- per stuk per persoon (€ 5.- voor kinderen). Leden van De Zaansche Molen betalen slechts € 2,50.

Meel
In de meelmolens De Koker en De Bleeke Dood wordt uiteraard meel verkocht.

Molenfietstocht
Tijdens Zaanse Molendag kunt u de Zaanse molens met de fiets bezoeken. Er zijn twee smaken.
De fietsroute oost is 32 kilometer lang en voert vanaf De Bleeke Dood in Zaandijk, naar De Koker in Wormerland, De Vlijt in het Twiske, Het Pink in Koog om weer uit te komen bij De Bleeke Dood. Deze route voert ook langs de molens op de Kalverringdijk.
Voor de minder getrainden is er de fietsroute west van 21 kilometer, die begint bij De Schoolmeester in Westzaan en voert langs De Paauw in Nauerna, De Held Jozua in Zaandam, De Bleeke Dood in Zaandijk om weer uit te komen bij De Schoolmeester.
De fietsroutekaart met de stempelkaart (alleen geldig op 28 september) is in de week voorafgaand aan Zaanse Molendag te koop bij molen De Huisman aan de Kalverringdijk en bij de Zaanstore VVV in Zaandam. Op de dag zelf zijn route- en stempelkaart bovendien te koop bij De Schoolmeester en De Bleeke Dood, de start- en eindpunten van beide routes. Als lid van De Zaansche Molen betaalt u € 2,50; niet leden betalen € 10.-. En iedereen die een volle stempelkaart inlevert, krijgt een prachtig én praktisch cadeautje.

Promotieteam
In een feestelijke kraam vlak naast De Schoolmeester treft u het promotieteam van De Zaansche Molen. Zij verstrekken informatie, verkopen unieke Zaansche molenproducten, en maken u graag lid. Het promotieteam heeft een aantrekkelijke aanbieding: iedereen die lid wordt tijdens Zaanse Molendag betaalt pas vanaf het jaar 2020. Tot die tijd bezoekt u onze molens gratis en ontvangt u de Windbrief. Ook gratis. Vergeet niet: De Zaansche Molen dat bent u!

Entree
Leden van De Zaansche Molen: gratis entree in alle geopende molens. Niet leden betalen per molen € 5 (volwassenen) en € 2,50 (kinderen).

Veel plezier tijdens de Zaansche Molendag!

 

Datum:
28 september 2019
10:00 - 16:00
Evenement Categorie:
Site:
www.zaanschemolen.nl