Grote restauratie molen De Roos in Delft begonnen

Op 24 augustus is de restauratie van molen De Roos in Delft begonnen. Metselaars gaan aan de slag om het aangetaste muurwerk onder de stelling te repareren. Verder wordt een dichtgemetselde doorgang opnieuw toegankelijk gemaakt. Het werk aan De Roos, eigendom van De Hollandsche Molen, vindt plaats onder leiding van Van Reeuwijk bouwmeester uit Arum. Hoofdaannemer is Verbij Hoogmade BV. De verwachting is dat de werkzaamheden eind november zijn afgerond.

De muren van de molen uit 1679 vertonen vele kapotte stenen en uitgevallen voegen. Op verschillende plekken zijn ook scheuren te zien. Om verdere verzwakking van de romp te voorkomen was ingrijpen noodzakelijk.
De belangrijkste reden dat de doorgang wordt heropend is dat tot nu toe de molen slechts te bereiken was door de winkel. Het is vanzelfsprekend veel praktischer om beide toegangen van elkaar te scheiden zodat molen en winkel onafhankelijk van elkaar bezocht kunnen worden.
De reden dat het werk nu plaatsvindt is omdat de molen onlangs een nieuwe fundering heeft gekregen in verband met de ondertunneling, waardoor het constructief gezien mogelijk is geworden.

De totale kosten van de restauratie bedragen ruim € 160.000, waarvan een groot deel door de Provincie Zuid-Holland wordt betaald. Daarnaast wordt de restauratie mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, Fonds 1818, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting De Delftse Molen, TBI Fundatie Fonds, M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting, Dinamo Fonds en het Schmalhausen fonds.

Er is echter nog een tekort van € 10.000. Om het gehele project financieel sluitend te krijgen, organiseren De Hollandsche Molen en Stichting De Delftse Molen binnenkort inzamelingsacties.

Klein De Roos restauratie -3 foto stichting Delftse Molens klein
(foto’s: Marja van Rossum)