Help de Nooit Gedacht aan nieuwe fokken!

Wethouder Coby Pennings van Zutphen heeft op 18 augustus bij molen Nooit Gedacht in Warnsveld het officiële startsein gegeven voor de geldwervingsactie om deze molen aan nieuwe fokken te helpen. Zij deed dit door symbolisch de eerste bouten los te draaien van de huidige ernstig aangetaste fokken, die aansluitend door de molenmaker worden verwijderd.  

De komende weken organiseert De Hollandsche Molen, eigenaar van de molen, in samenwerking met de gemeente Zutphen en de vrijwilligers van de molen een geldwervingsactie onder de inwoners van Warnsveld, Zutphen en omgeving. Ook de Stichting Open Monumentendag Zutphen is hierbij nauw betrokken.
De komende weken en in het bijzonder tijdens de Open Monumentendag (OMD) op 9 en 10 september wordt de actie ‘Help de Nooit Gedacht aan nieuwe fokken!’ onder meer via flyers en posters extra onder de aandacht gebracht. De productie en plaatsing van de nieuwe fokken kost  € 15.000. Geld geven kan bij de molen of via molenfonds.nl. Tijdens OMD is dit ook mogelijk op de OMD-stand in Zutphen.

Wat is er aan de hand?
De fokken zijn de gebogen houten profielen aan de roeden die de wieken meer trekkracht te geven. Vervanging is dringend nodig. Grote delen zijn verrot en metalen strips voorkomen dat er stukken losschieten. Hoofdmolenaar Dirk-Jan Abelskamp en zijn collega’s kunnen hierdoor de molen niet op volle kracht laten malen.

Zie ook het videoverslag op Lokaal Gelderland.