Jolanda Nankman 2000ste geslaagde windmolenaar

Jolanda Nankman uit Broek in Waterland is de 2000ste geslaagde vrijwillige windmolenaar van Nederland. Tijdens een feestelijke bijeenkomst op molen De Adriaan in Haarlem kreeg zij op 11 mei het officiële getuigschrift Vrijwillige Molenaar uitgereikt door Nico Papineau Salm, voorzitter van De Hollandsche Molen, en Erik Kopp, voorzitter van Het Gilde van Vrijwillige Molenaars. 

Voorafgaand aan de overhandiging van het getuigschrift demonstreerde zij op de molenstelling onder toeziend oog van de examencommissie enige onderdelen van het praktijkexamen.

Met de 2000ste vrijwillige windmolenaar is een mijlpaal bereikt in de opleiding die in februari 1970 de eerste geslaagde afleverde in de persoon van Eric Zwijnenberg.
Het Gilde van Vrijwillige Molenaars organiseert de opleiding tot vrijwillige molenaar. In minimaal 150 praktijkuren, verdeeld over de vier seizoenen, wordt geleerd wat nodig is om elke windmolen in Nederland verantwoord en veilig te kunnen bedienen en te laten draaien. De praktijklessen worden ondersteund met theorie van alle molentypen. De examencommissie van De Hollandsche Molen neemt het examen af.

Nationale Molendag
Nederland telt nog zo’n 1.200 molens. Het weekend van 14 en 15 mei is het Nationale Molendag waaraan bijna alle molens meedoen. Veel molens zijn ook geopend voor publiek en organiseren extra activiteiten.
Jolanda Nankman op Molen de Adriaan 11 mei 2016-klein
Jolanda Nankman in actie op
molen De Adriaan.
(foto’s: Nicole Bakker)