‘Jonge Hond’ Dick Prins overleden

Zaterdag 12 juni overleed op 84-jarige leeftijd Dick Prins, vrijwillige molenaar van het eerste uur.
Prins was een van de acht ‘jonge honden’ die eind zestiger jaren van de vorige eeuw bij elkaar kwamen en vonden dat het ambacht van molenaar niet mocht verdwijnen. Zij vonden dat molens moesten draaien. Prins en zijn zeven medestanders lieten het niet bij woorden maar zetten deze om in daden. Dit leidde uiteindelijk in 1972 tot de oprichting van Het Gilde van Vrijwillige Molenaars, dat sindsdien de molenaarsopleiding verzorgt. Dick Prins was de initiatiefnemer en ook korte tijd de eerste voorzitter van dit Gilde.

Dick Prins was maar liefst 50 jaar als vrijwillige molenaar actief op molen De Eersteling in Hoofddorp. Hij ontpopte zich dan ook als hét gezicht van deze ronde stenen grondzeiler.

Een aantal jonge honden bij elkaar. In het midden, met lichte jas, Dick Prins. (Foto: archief De Hollandsche Molen)

De Hollandsche Molen
Daarnaast heeft hij zich op meerdere terreinen enthousiast ingezet voor De Hollandsche Molen. Zo was hij een geliefd busleider bij de jaarlijkse excursies door het hele land, georganiseerd door de vereniging. Hij bereidde zich altijd heel zorgvuldig voor. Talloze molenliefhebbers hebben genoten van zijn mooie, en vaak ook uitgebreide verhalen over de molens die werden bezocht of langs de route lagen.

Prins heeft ook namens De Hollandsche Molen jarenlang lezingen verzorgd kris kras door Nederland.
Niet alleen De Hollandsche Molen maar het hele molenveld verliest een markante molenman in hart en nieren.