Wat zegt een molen?

Wat zegt een molen

Wist je dat de wieken van de molen je iets vertellen?

Vroeger hadden de mensen nog geen internet, telefoon, radio of televisie. Soms moesten de molenaars snel een bericht doorgeven. Dat deden ze met de wieken van een molen. De molenaars zetten de wieken op een speciale manier neer. Daarover waren afspraken gemaakt. Elke gebeurtenis had een eigen stand van de wieken.

 

Molenstand1. Vreugdestand

Als de molenaar blij is, wil hij dit aan iedereen laten zien. Bijvoorbeeld als er een baby is geboren. De molenaar zet de wieken dan in de vreugdestand. In deze stand staan de wieken niet helemaal in het midden, de onderste staat iets naar links.

 

 

22. Rouwstand

Als er iemand uit de familie is overleden, laat de molenaar de rouwstand zien. Iedereen weet dan wat er is gebeurd.
De wieken staan niet helemaal in het midden, de onderste staat iets naar rechts.

 

33. Korte ruststand

Soms werkt de molenaar een paar dagen niet. Dan houdt hij rust. Met de molen wil hij dat aan de mensen laten zien. Dan zet hij de molen in de korte ruststand neer.
De wieken staan dan helemaal recht en lijken nu net op een +.

 

44. Lange ruststand

Als de molenaar een paar weken niet werkt, heeft hij heel lang rust. Bijvoorbeeld als hij op vakantie is. Met de molen wil hij dit aan de mensen laten zien. Dit doet hij door de molen in de lange ruststand te zetten.
De wieken staan dan schuin en lijken nu net op een x. Die kom je wel eens tegen tijdens rekenen.

55. Spoedstand

Soms gebeurt er iets ergs in de buurt van een molen. Bijvoorbeeld een heel grote brand. Dan moeten de mensen heel snel komen. Als je heel snel iets moet doen, wordt dat spoed genoemd. Omdat ze nog geen telefoons en internet hadden, konden ze niet bellen of mailen. Daarom werden de wieken van de molen gebruikt.
Om elke wiek werd een doek gedaan. Dit zagen de mensen meteen, omdat dat alleen bij spoed gebeurde.

66. Feeststand

Deze stand zie je niet overal in Nederland. Bij bijzondere feesten wordt de molen versierd. Bijvoorbeeld bij een bruiloft. Dit doet de molenaar door de wieken te versieren met vlaggetjes.

Molentaal in Zuidoost-Nederland

De zes standen van de wieken zijn niet overal in Nederland hetzelfde. In Zuidoost-Nederland zijn sommige standen net iets anders. Een soort molendialect dus.