Koninklijke onderscheiding voor molenaar Dirk-Jan Abelskamp

Molenaar Dirk-Jan Abelskamp van molen Nooit Gedacht in Warnsveld heeft op 13 december, tevens zijn verjaardag, in aanwezigheid van familie en veel (molen)vrienden in ‘zijn’ molen een koninklijke onderscheiding gekregen vanwege zijn grote inzet als vrijwilliger voor molens en het molenbehoud.  Hij mag zich nu lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Annemieke Vermeulen, burgemeester van Zutphen, speldde hem op de bomvolle eerste zolder van de molen de bijbehorende versierselen op.


(Foto: Gerrit van de Pol)                                                                                                                                

Dirk-Jan Abelskamp werd onder valse voorwendselen naar de molen gelokt, waar hij tot zijn verbazing werd onthaald door de burgemeester en de vele genodigden.
Abelskamp  is al sinds 1973 actief op de Nooit Gedacht, eigendom van vereniging De Hollandsche Molen. De liefde voor molens werd hem door zijn vader Dick Abelskamp, molenaar en instructeur op deze stellingmolen, met de paplepel ingegoten. De 59-jarige Warnsvelder slaagde in 1978 voor zijn molenaarsexamen en viert dit jaar dus zijn 40-jarig molenaarsjubileum.  Sinds 1 januari 2007 is hij lid van de examencommissie van De Hollandsche Molen en neemt hij examens af van de cursisten die door het Gilde van Vrijwillige Molenaars zijn opgeleid. Inmiddels heeft hij bijna 200 kandidaten geëxamineerd. Zowel het molenaarschap als zijn functie als examinator doet hij naast zijn betaalde baan.

De welbespraakte Abelskamp is in alle opzichten is een rechtgeaarde ambassadeur van molens, het molenbehoud en het molenaarsambacht. In het bijzonder klopt zijn molenhart natuurlijk voor de Nooit Gedacht, die al vele decennia een twee-eenheid vormt met de familie Abelskamp. Zo was hij, als aanvoerder van de energieke vrijwilligersploeg van de molen, eind 2017 het boegbeeld van de succesvolle wervingsactie ‘Help de Nooit Gedacht aan nieuwe fokken!’

Abelskamp is voorgedragen voor de onderscheiding door vereniging De Hollandsche Molen, Stichting Vrienden van de Gelderse Molen en Het Gilde van Vrijwillige Molenaars.

 
Het kersverse lid in de Orde van Oranje-Nassau samen met zijn vrouw. (Foto: Ela Geitenbeek)