Koren op onze molens

Tessa op zoek naar de mensen die het ambacht doordragen

Welkom op de nieuwe vlogpagina van Tessa Krop. U heeft Tessa eerder kunnen volgen tijdens de opleiding tot vrijwillige molenaar. In april 2019 slaagde zij voor het landelijk examen.

Zij is momenteel één dag in de week actief als vrijwillige molenaar op poldermolen Molen Noorder M in Sint Maartensvlotbrug (N-H).
In deze nieuwe serie ‘Koren op onze Molens’ volgen we Tessa op een rondreis langs allerlei molens en molenaars door het hele land. Door beelden, muziek en voice-over te combineren, krijgt u een inkijkje in de wereld van de molens van nu. Een reis van ontmoetingen; langs molens, maar vooral ook langs mensen die de molens behouden en het ambacht doordragen. Hoe belangrijk dat voor hen is, en hoe zij de toekomst van het ambacht zien.

De ervaringen tijdens haar zoektocht deelt zij via ons blad Molens, en op deze pagina met haar prachtige vlogs.

Wie is Tessa?

Tessa woont in Schoorl. Ze fietste met haar kinderen wel eens langs de molen en voelde zich erdoor aangetrokken, maar durfde niet naar binnen te stappen. Het was een ‘verborgen verlangen’. Molen Kijkduin bleek namelijk een plek waar alles wat zij meemaakte in haar leven samenkomt: zoals haar jeugdherinneringen aan de op Kijkduin lijkende molen Johanna in Culemborg, waar haar moeder, opa en overgroot opa op actief waren, haar werkzame leven en haar tegenslagen. Uiteindelijk trok ze de stoute schoenen aan en maakte een praatje met de molenaars. Een van hen vroeg haar toen of ze geen molenaar wilde worden. ‘Daar ben ik toch veel te oud voor’, was haar eerste reactie. Tessa zette door en meldde zich aan bij Het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Op 1 september 2016 begon zij met de opleiding en inmiddels is zij in het bezit van Getuigschrift Vrijwillige Molenaar.

Eerder maakte zij een vlog over haar weg naar het behalen van het molenaarsdiploma.

Koren op onze molens deel 7

Medio maart 2020 werd Nederland, en dus ook de molenwereld, geconfronteerd met de coronacrisis.  In de video “Voor hen die het land draaiende houden’ staat zij stil bij de betekenis en de gevolgen van deze crisis voor onze leefwereld en met name voor het vertrouwde beeld van de molens in het landschap. Zij eindigt met de boodschap: ‘Alle aandacht gaat nu uit naar hen die ons land draaiende houden’.

Koren op onze molens deel 6

Tessa bezoekt in deze aflevering molen De Leeuw in Lettele en spreekt daar met Tonnie Moes. Tonnie is een ervaren korenmolenaar die niet alleen veel produceert met zijn molen maar ook actief is in het overdragen van het ambacht. Hij krijgt veel leerlingen op de molen die hij met veel plezier de wegwijs maakt in het oeroude korenmolenaarsvak.

Koren op onze molens deel 5

Deze vijfde aflevering in mijn serie begin ik met de verschrikkelijke brand van molen Ceres in Bovenkarspel. Vervolgens, na een sfeerimpressie van De Bonte Hen op de Zaanse Schans, bezoek ik de de korenmolen Nooit Gedacht in Warnsveld, waar ik uitgebreid praat met Dirk-Jan Abelskamp over onder meer de historische band van zijn familie met deze prachtige molen.

Koren op onze molens deel 4

In de schaduw van de molen begint mijn relaas in dit vierde deel van mijn tweede serie over de korenmolen.
Voorbij is november, welkom Sinterklaas! Er is veel gebeurd op en rond de molen. O.m. een interview op Radio 1 ivm de uitreiking van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs aan De Hollandsche Molen.

Koren op onze molens deel 3

In deze tweede serie video verslagen behandel ik de korenmolen. Als gediplomeerd molenaar op Korenmolen Kijkduin ga ik op zoek naar de molens en de mensen die het ambacht door dragen.

Koren op onze molens deel 2

“De wind, dat is ons brood…” Dat geldt ook voor de molenaars van het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde. In deel 2 blik ik terug op de maand september. Het is 1 oktober.

Koren op onze molens deel 1

Graanvelden kleuren goudgeel. Molens ontwaken in het warme licht. Ook de korenmolens vinden weer hun dagelijkse gang. Het is 1 september. Welkom, dit is: ‘Koren op onze Molens’, deel 1.