Koren op onze molens

Tessa op zoek naar de mensen die het ambacht doordragen

Welkom op de nieuwe vlogpagina van Tessa Krop. U heeft Tessa eerder kunnen volgen tijdens de opleiding tot vrijwillige molenaar. In april 2019 slaagde zij voor het landelijk examen.

Zij is twee dagen in de week actief als vrijwillige molenaar op Korenmolen Kijkduin in Schoorl.
In deze nieuwe serie ‘Koren op onze Molens’ volgen we Tessa als leerling lid van het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde. Door beelden, muziek en voice-over te combineren, krijgt u een inkijkje in de wereld van de korenmolens van nu. Een reis van ontmoetingen; langs molens, maar vooral ook langs mensen die de korenmolens behouden en het ambacht doordragen. Hoe belangrijk dat voor hen is, en hoe zij de toekomst van het ambacht zien.

De ervaringen tijdens haar zoektocht deelt zij via ons blad Molens, en op deze pagina met haar prachtige vlogs.

Wie is Tessa?

Tessa woont met haar gezin in Schoorl. Ze fietste met haar kinderen wel eens langs de molen en voelde zich erdoor aangetrokken, maar durfde niet naar binnen te stappen. Het was een ‘verborgen verlangen’. Molen Kijkduin bleek namelijk een plek waar alles wat zij meemaakte in haar leven samenkomt: zoals haar jeugdherinneringen aan de op Kijkduin lijkende molen Johanna in Culemborg, waar haar moeder, opa en overgroot opa op actief waren, haar werkzame leven en haar tegenslagen. Uiteindelijk trok ze de stoute schoenen aan en maakte een praatje met de molenaars. Een van hen vroeg haar toen of ze geen molenaar wilde worden. ‘Daar ben ik toch veel te oud voor’, was haar eerste reactie. Tessa zette door en meldde zich aan bij Het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Op 1 september 2016 begon zij met de opleiding en inmiddels is zij in het bezit van Getuigschrift Vrijwillige Molenaar.

Eerder maakte zij een vlog over haar weg naar het behalen van het molenaarsdiploma.

Koren op onze molens deel 3

In deze tweede serie video verslagen behandel ik de korenmolen. Als gediplomeerd molenaar op Korenmolen Kijkduin ga ik op zoek naar de molens en de mensen die het ambacht door dragen.

Koren op onze molens deel 2

“De wind, dat is ons brood…” Dat geldt ook voor de molenaars van het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde. In deel 2 blik ik terug op de maand september. Het is 1 oktober.

Koren op onze molens deel 1

Graanvelden kleuren goudgeel. Molens ontwaken in het warme licht. Ook de korenmolens vinden weer hun dagelijkse gang. Het is 1 september. Welkom, dit is: ‘Koren op onze Molens’, deel 1.