Deelnemen Molenprijs

 

BankGiro Loterij Molenprijs


De Molenprijs is een van de grootste publieksprijzen van Nederland. Ieder jaar wint het molenproject dat de meeste publieksstemmen heeft gekregen. De winnaar van de BankGiro Loterij Molenprijs ontvangt € 75.000,- om het projectplan uit te voeren. De andere genomineerden ontvangen het aantal stemmen dat op hun project is uitgebracht in euro’s.

Hoe kan een molen zich opgeven voor de BankGiro Loterij Molenprijs?
In 2019 was de winnaar van de BankGiro Loterij Molenprijs: molen De Lelie in Puttershoek. Is er bij jou op de molen een aansprekend project? Dan kun je ook in aanmerking komen voor deelname aan de BankGiro Loterij Molenprijs. Denk bijvoorbeeld aan het (ver)bouwen van een publieksinformatiecentrum, het plaatsen van informatiepanelen op- en rond de molen voor het publiek,  een restauratieproject,  een vervanging of reparatie van een molenonderdeel, … of een andere lang gekoesterde wens.

De wens van de vele vrijwilligers van molen De Lelie was om de kelder en de machinekamer van de vroegere stoommachine, die achter en onder de molen zitten, op te knappen en open te stellen voor het publiek. In die ruimten worden wanneer het project is afgerond de verhalen over de stoommachine, en over de mensen die hier in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken hebben gezeten via film en foto’s tot leven gebracht. In combinatie met losse zitjes kan de ruimte eenvoudig voor een andere invulling worden gebruikt. Denk hierbij aan vergaderingen, bijeenkomsten of workshops. Voor een evt. catering zal telkens samenwerking worden gezocht met de naastgelegen theetuin.

Inschrijvingsperiode (de inschrijving voor 2020 is gesloten)
De inschrijvingsperiode voor molenprojecten loopt elk jaar tot en met 31 mei. In verband met de actuele ontwikkelingen rond het Corona-virus is de periode verlengd naar: tot en met 30 juni 2020. Hiervoor moet het Aanmeldformulier BankGiro Loterij Molenprijs 2020 worden ingevuld en per post of per e-mail naar De Hollandsche Molen gestuurd. Onder de wedstrijdvoorwaarden staan de regels waaraan het molenproject en de aanvrager moeten voldoen.

De BankGiro Loterij Molenprijs is een jaarlijkse publieksprijs, ingesteld door De Hollandsche Molen in samenwerking met de BankGiro Loterij. Met de prijs willen beide organisaties laten zien dat molens een onmisbaar en belangrijk onderdeel zijn van het Nederlands cultureel erfgoed. De prijs stelt een molen in staat een langgekoesterde wens in vervulling te laten gaan.