Molen De Traanroeier wint BankGiro Loterij Molenprijs 2017

Met 10.794 stemmen wint Texelse molen 50.000 euro.

Texelse molen de Traanroeier in Oudeschild wint de BankGiro Loterij Molenprijs 2017. Dat maakte vereniging De Hollandsche Molen bekend tijdens het Nationale Molenfeest. De molen wint dankzij 10.794 stemmen de hoofprijs van 50.000 euro. Met dat bedrag kan de molen weer waterdicht wordt gemaakt met een nieuw rieten dak. Voor de 7e BankGiro Loterij Molenprijs waren vier molenprojecten genomineerd die gezamenlijk 30.637 stemmen ontvingen, een recordaantal in het bestaan van de Molenprijs.

De tijd, stormen, zeewind en vogels hebben hun tol geëist van het rieten dak van molen De Traanroeier. Lekkage dreigt, funest voor het houtwerk en het graan. Met het geld van de BankGiro Loterij Molenprijs kan de hele romp opnieuw gedekt worden. En zo blijft deze molen behouden en te bezoeken door het publiek.

‘Ik sta nog steeds te shaken’, aldus Daphna Lavy, een van de vrijwilligers bij molen De Traanroeier. ‘De spanning en druk om goed te werven was vanaf de eerste dag zo hoog, dat ik nog even moet bijkomen’. Corinna Hordijk (museummanager Kaap Skil) vult Daphna aan: ‘Dat we de molen waterdicht kunnen maken, de molen kan blijven draaien en de molenaars aan het werk kunnen blijven, dat is natuurlijk een fantastisch resultaat’.

De andere genomineerden die niet de hoofdprijs wonnen, kregen één euro per ontvangen stem. Hierdoor ontvingen molen De Hoop in Hellendoorn 9.069 euro, de Volmolen in Loobeek/Venray 5.472 euro en molen De Kroon in Arnhem 5.302 euro.

Het Nationale Molenfeest

De BankGiro Loterij Molenprijs werd uitgereikt tijdens het 3e Nationale Molenfeest. Tijdens dit jaarlijkse evenement wordt naast de bekendmaking van de winnaar van de Molenprijs, ook de gelden bekend gemaakt die het Molenfonds uitkeert. Dit jaar ontvangen in totaal 19 molenprojecten 239.857 euro uit het Molenfonds via reguliere budgetten, crowdfunding en de BankGiro Loterij Molenprijs.

Over het Molenfonds en de BankGiro Loterij Molenprijs
Met het Molenfonds legt vereniging De Hollandsche Molen een structurele financieringsbasis voor restauraties en onderhoud van de Nederlandse molens. Het fonds wordt mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, die zich ook heeft verbonden aan de BankGiro Loterij Molenprijs, één van de publieksacties binnen het Molenfonds. Met de BankGiro Loterij Molenprijs laten beide organisaties zien dat molens een onmisbaar en belangrijk onderdeel zijn van het Nederlands cultureel erfgoed. De prijs stelt molens in staat een langgekoesterde wens in vervulling te laten gaan.