Powered by De Hollandsche Molen

Je kunt niet meer mee doen aan de quiz.

Onderstaand kan je de juiste antwoorden bekijken.

Vraag 1

Nationale Molendag wordt al vele jaren georganiseerd door De Hollandsche Molen. In 2022 is het de 40 ste editie.

× Niet waar
Het is dit jaar de 49ste editie. In 2023 vieren we de 50ste editie van Nationale Molendag. Dan viert De Hollandsche Molen ook haar 100-jarig bestaan. De komende jaren is het dus feest op de molens.

Vraag 2

Molens kunnen boodschappen doorgeven. Vroeger had men nog geen telefoon of internet. De molenaar kon toch berichten doorgeven door de wieken van de molen op een bepaalde manier vast te maken.

✓ Waar
De volgende boodschappen kan een molenaar via de taal van de wieken laten weten:
Lange rust: Als de molen gerepareerd moet worden dan kan deze lange tijd niet draaien. Dan zet de molenaar de wieken in een kruis.
Korte rust: Als de molen voor korte tijd stil staat dan worden de wieken zo gezet dat er één roede recht naar beneden wordt gezet. De molen kan dan zo snel mogelijk weer aan gezet worden.
Rouwstand: Als de molen in de rouwstand staat dan heeft de molenaar de ‘gaande’ wiek vlak na het laagste punt vastgezet. Het ‘gaande’ drukt hierbij het vergankelijke, de droefheid uit.
Vreugdestand: Bij deze stand wordt de onderste of ‘aankomende’ wiek vlak voor het laagste punt op vastgezet. In het ‘aankomende’ zit de vreugde, de verwachting.
Feesttooi: Dan is de molen versierd met vlaggetjes.

Vraag 3

Er zijn minder dan 500 molens in Nederland.

× Niet waar
Er zijn zo’n 1200 wind- en watermolens in Nederland.

Vraag 4

De hoogste molen in Nederland is 30 meter.

× Niet waar
In Schiedam staan de hoogste molens van Nederland (en zelfs van de wereld!) De hoogste is molen De Noord. Deze molen is gemeten vanaf het puntje van de bovenste wiek 44,8 meter hoog. Molen De Vrijheid is 10 centimeter korter dan molen De Noord.

Vraag 5

De molen is te bezoeken als de Nederlandse vlag uithangt.

× Niet waar
De molen is te bezoeken als de blauwe wimpel uithangt.

Vraag 6

De wieken van een molen draaien met de klok mee.

× Niet waar
Molens draaien tegen de klok in, althans als je er voor staat. Waarom? Dat weten we niet precies. We denken dat dit iets te maken heeft met de eerste hand molens. Meel malen gebeurde vroeger met de hand tussen twee kleine maalstenen. Omdat de meeste mensen rechtshandig zijn, draaide bij deze handmolens de bovenste steen (de loper) altijd linksom. Windmolens vinden hun oorsprong in de handmolens en daarom draaide de loper van de windmolen ook linksom.

Vraag 7

Er bestaan twee soorten molens: windmolens en watermolens.

× Niet waar
Er bestaan naast windmolens en watermolens bijvoorbeeld ook rosmolens. Hierbij worden de molenstenen aangedreven door bijvoorbeeld een paard, ezel of hond.

Vraag 8

Er zijn meer dan 140 watermolens in Nederland.

× Niet waar

Er zijn 103 watermolens in Nederland. De meeste watermolens, molens die door een waterrad worden voortbewogen, staan in de provincie Limburg.

Vraag 9

Prinses Beatrix is de beschermvrouwe van Vereniging De Hollandsche Molen en van alle molens in Nederland.

✓ Waar

Vraag 10

Vereniging De Hollandsche Molen zet zich al sinds 1923 in voor het voortbestaan, malende en draaiende houden van de wind- en watermolens van Nederland.

✓ Waar