JAAR
VAN DE
MOLENAAR

Wandel­routes

Nederland staat niet alleen bekend om de vele molens. Ons landschap is ook nog eens een ontzettend mooi wandelgebied. Daarom hebben we deze twee gecombineerd tot molenwandelingen. Per provincie hebben we de mooiste molenwandelingen voor je uitgestippeld. De wandelingen variëren in aantal kilometers en vertellen door welke natuurgebieden je wandelt.

Meer inspiratie? Neem dan ook eens een kijkje op de website Molenwandelingen. Naast een heleboel mooie routes, vind je er ook leuke tips en tricks over molens en wandelen. Trek je wandelschoenen maar vast aan!

Drenthe

Drenthe – De Wijk – 8,4 km

In het dorp De Wijk in Drenthe heb je de Wieker Meule die midden in het dorp staat te schitteren. De wandeling van 8,4 kilometer komt uiteraard langs de molen en gaat verder door de buitengebieden van De Wijk. Een leuke bijkomstigheid is dat er rondom het dorp momenteel veel ooievaars nestelen en je dus onderweg constant ooievaars om je heen ziet. Het landschap op de wandeling is afwisselend: bossen, beeklandschap en mooie landgoederen. Daarbij is het grootste gedeelte van de wandeling over onverharde paden door de weilanden of over schelpenpaden. Neem voldoende eten en drinken mee want er zijn weinig plekken waar je onderweg iets kunt kopen.

Friesland

Friesland – Nijetrijne – 7,2 km

In het Friese Nijetrijne kun je heerlijk wandelen langs molens de Reiger en de Rietvink. De molens staan aan de rand van het gebied de Rottige Meente, een uniek veengebied. Dit is het gebied van verschillende vogelsoorten, maar ook van otters en andere dieren. Ben je naast molens ook gek op natuur? Dan is dit de ideale molenwandeling voor jou. Je wandelt namelijk langs het water, over bruggetjes en vlonders. Het waterrijke gebied kan drassig zijn, zeker wanneer het geregend heeft. Daarom is het dragen van waterdichte schoenen of laarzen aan te raden.

Gelderland

Gelderland – Rekken – 8,0 km

Op zoek naar een wandeling die door de weilanden en langs een rivier gaat? Dan is deze wandeling in Rekken een aanrader. De wandeling begint in het dorp Rekken en laat je vervolgens het buitengebied ontdekken met de rivier de Berkel. Onderweg kom je vrijwel niemand tegen en kun je optimaal genieten van de rust en ruimte in Gelderland. Richting het einde van de wandeling moet je met een trekpont naar de overkant van de Berkel. De trekpont is 365 dagen per jaar te gebruiken. Natuurlijk kom je ook langs de molen in Rekken, namelijk de Piepermolen.

Gelderland – Nederhemert – 10,3 km

Het Gelderse Nederhemert is een dorp aan de Afgedamde Maas. Bij deze wandeling is het dragen van waterdichte schoenen nodig, het is in de polders namelijk erg zompig. De wandeling van 10,3 kilometer gaat het grootste gedeelte door polders en weilanden. Deels wandel je over paden die vrijgegeven zijn door de boeren en dat maakt het een echt klompenpad. Tegen het einde van de wandeling word je getrakteerd op molen de Gebr. Remmerde, een unieke molen door zijn zeskantige vorm. Er zijn in heel Nederland nog maar acht van dit soort molens te vinden. Dit wandelpad is over het algemeen erg rustig.

Groningen

Groningen – Pronkjewailpad – 38,54 km

Het Pronkjewail molenpad is een iets andere route dan alle andere op onze website. Dit is namelijk een GPS-route van maar liefst 38,54 kilometer lang. De route loopt in Oost-Groningen en gaat in totaal langs vijftien molens. Je kunt de route met een GPS tracker wandelen maar ook met een mobiele telefoon. Het grootste gedeelte van de route gaat over verharde wegen, een echte uitdaging dus. Een unieke manier om het Groningse landschap te leren kennen. De wandeling begint in Winschoten en eindigt in Wolfsbarge, het is dus geen rondwandeling maar een enkele route.

Groningen – Slochteren – 7,2 km

De wandeling in Slochteren begint langs de Groenedijk, waar meerdere molens staan. Deze molenwandeling van 7,2 kilometer komt langs twee molens, te weten de Ruiten en de Groote Poldermolen in Slochteren. In Oost-Groningen is het landschap gevarieerder dan de meesten denken. Op deze wandeling kom je namelijk door een natuurgebied wat je misschien niet verwacht bij Groningen. Het natuurgebied de Woudbloem zorgt voor een welkome afwisseling op deze wandeling. Daarnaast kom je ook door polders en langs het kanaal de Groote wijk, dat van het dorp Woudbloem naar Slochteren loopt. Doordat het een vlak gebied is, heb je mooie vergezichten onderweg.

Groningen – Middelstum – 7,6 km

De twee dorpen Middelstum en Kantens in Groningen, kun je goed combineren in deze wandeling langs twee molens. De twee stellingmolens zijn indrukwekkend en torenen hoog boven de rest van het dorp uit. Het is een fijne wandeling met onderweg verschillende soorten landschappen zoals bos en polder. In het dorp Middelstum zijn er meerdere opties voor het afhalen van eten en drinken to go. Beide dorpen beschikken over een pittoreske dorpskern die het in zijn geheel een charmante wandeling maken. Ondanks de werkzaamheden aan het naastgelegen fietspad is de wandeling goed te lopen en met de routekaart is de weg eenvoudig te vinden.

Limburg

Limburg – Geijsteren – 8,2 km

Deze wandeling bevindt zich volledig op Landgoed Geijsteren in Noord-Limburg. Midden op het landgoed staat de Rosmolen, een watermolen op een idyllische plek. De wandelroute in Geijsteren bestaat voornamelijk uit bosgebied, maar onderweg word je verrast door een zandvlakte met heide. Het is een prachtig landgoed waar de route van 8,2 kilometer voorbijvliegt. De Rosmolen dateert uit de 17e eeuw en heeft meestal alleen in de winter voldoende watertoevoer om te draaien. Echter is de plek zo mooi, en alleen te voet bereikbaar, dat de molen zeker het hoogtepunt van de wandeling is. Dat is onze mening, benieuwd geworden? Ga de route zelf op Nationale Molendag wandelen.

Noord-Brabant

Noord-Brabant – Huijbergen – 8,5 km

In het dorp Huijbergen in Noord-Brabant bevindt zich molen de Johanna, een beltmolen. Het dorp ligt vlak bij de grens met België en kent fijne wandelpaden. Een wandeling van 8,5 kilometer brengt je door bossen, over akkers en langs mooie vennen. Net voor het einde van de wandeling kom je bij molen de Johanna, die aan rand van Huijbergen staat. Onderweg volg je de knooppunten en zijn er verschillende bankjes waar je even kunt rusten. Er zijn veel bochten en kronkels in de route dus let de gehele route goed op de bewegwijzering. De Kalmthoutse heide is naast de molen echt het hoogtepunt van deze wandeling.

Noord-Brabant – Sint Hubert – 5,9 km

Sint Hubert is een dorp in Noord-Brabant, dat vlak bij de grens met Limburg ligt. De wandeling begint in het bos de Molenheide, een mooi bos waar het over het algemeen erg rustig is. Tijdens het wandelen door het bos, is de route goed aangegeven en daardoor kun je nog meer genieten van de omgeving. Na ongeveer twee kilometer wandelen kom je aan op de heide, een prachtige open vlakte midden tussen de bossen. Tegen het einde van de wandelroute kom je langs de Heimolen in Sint Hubert, de kers op de taart na een fijne wandeling.

Noord-Brabant – Valkenswaard – 13,5 km

Op zoek naar een unieke wandeling in Noord-Brabant, dan is deze wandeling in Valkenswaard een aanrader. De wandeling is totaal 13,5 kilometer lang en daardoor één van de langere routes. Vlak bij het beginpunt kom je langs de Venbergse watermolen in Valkenswaard en halverwege passeer je ook de Sint Antonius Abt in Borkel. Je vindt dus een watermolen en een beltmolen op deze route rond Valkenswaard. Het laatste gedeelte is prachtig want hier word je getrakteerd op een open vlakte met heide midden in de Malpie bossen. Bij het testen van de wandeling hebben wij de hele route regen gehad maar zelfs met die omstandigheden was het genieten geblazen.

Noord-Holland

Noord-Holland – Obdam – 8,2 km

Dit is een molenwandeling ten top met maar liefst vijf molens langs de route. Je wandelt langs de volgende molens: Kaagmolen, de Lage Hoek, Obdammermolen, Berkmeermolen en de Veenhuizer. Deze wandeling van 8,2 kilometer gaat het grootste gedeelte over de ringdijk waar de molens aan staan. Het kan op de route drassig zijn doordat je grote stukken door het weiland gaat. Onderweg kun je dus ook schapen tegenkomen, zoals je op de foto ziet. Verder moet je rekening houden met veel overstapjes, dus flexibiliteit in de benen is geboden. Dit is één van de mooiste wandelingen in Noord-Holland.

Noord-Holland – Twiske – 7,5 km

Onder de rook van Amsterdam is het natuurgebied ’t Twiske gelegen. Een prachtig natuurgebied waar met goed weer veel Amsterdammers naartoe gaan voor de rust. Het gebied heeft ook een molen, namelijk de Twiskemolen. Een wandeling van 7,5 kilometer brengt je langs de hoogtepunten van het natuurgebied en langs de unieke molen. Dagelijks plaatst de Twiskemolen een update op Instagram of de molen draait. Op deze route mag een camera niet ontbreken want het gebied leent zich uitstekend voor het maken van mooie foto’s. Sommige stukken op de route zijn drassig dus het dragen van goede waterdichte schoenen is een aanrader.

Overijssel

Overijssel – Haaksbergen – 6,4 km

In Haaksbergen hebben we een molenwandeling langs een watermolen, namelijk de Oostendorper watermolen. De molen is uniek door zijn dubbele rad en functie, het is namelijk een olie- en korenmolen. Dit is een wandeling die iedere wandel- en molenliefhebber vrolijk maakt. Naast de watermolen heeft de wandeling veel mooie natuur te bieden zoals bos, heide en beeklandschap. Je wandelt een groot gedeelte langs de Buurser beek, waaraan ook de watermolen gelegen is. Halverwege de wandeling kom je aan bij een stuk heide, waar je in de maanden augustus en september getrakteerd wordt op een zee van paarse bloemen. Doordat de wandeling maar 6,4 kilometer is, is deze ook goed te doen voor beginners en/of met kinderen.

Overijssel – Zalk – 3,4 km

Molen de Valk in Zalk, het klinkt als een mooi rijmpje maar het is echt waar. Dit is een wandeling die geschikt is voor beginners of gezinnen met jonge kinderen. Doordat deze wandeling maar 3,4 kilometer is, duurt deze wandeltocht maximaal één uur. De Molenwandeling in Zalk begint in het dorpscentrum en maakt een leuke cirkel rondom het dorp. Je kunt de IJssel in de verte zien stromen. Alle bewegwijzering is duidelijk zichtbaar dus verdwalen is geen optie. De rode pijlen zijn goed zichtbaar en zo kunnen kinderen meehelpen om de weg te vinden. Een pluspunt voor jonge gezinnen.

Utrecht

Utrecht – Oud-Maarsseveen – 13,0 km

Het dorp Oud-Maarsseveen ligt in de provincie Utrecht vlak bij de Loosdrechtse plassen en de grens met Noord-Holland. Dit gebied is een echt voorbeeld van een polder, je kunt hier heerlijk door de het laag liggende land wandelen. De wandeling van 13,0 kilometer brengt je langs wipmolen de Trouwe Wachter in Tienhoven. Vanuit Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland is dit een goed te bereiken wandeling die je goed kunt doen tijdens een dagje weg. Tijdens de Nationale Molendag kun je hier heerlijk wandelen. Wees respectvol voor elkaar en bewaar altijd 1,5 meter afstand. Het parkeren langs deze route is geheel gratis, net zoals bij alle andere wandelingen.

Utrecht – Kockengen – 8,2 km

In de omgeving van Utrecht kun je heerlijk wandelen, zo ook in Kockengen. Het dorp Kockengen en de mooie omliggende polders zijn fijn om doorheen te wandelen. Onderweg kom je langs de Kockengense molen uit 1653, die al jaren het boegbeeld van het dorp vormt. De wandelroute van 8,2 kilometer gaat het grootste gedeelte door de polders. Het is ook mogelijk om de route af te korten naar 6,3 kilometer, dan is de route volledig verhard. Onderweg kom je veel dieren tegen zoals zwanen, ganzen, hazen en schapen in de weilanden. Let op: er zijn weinig plekken om te zitten onderweg dus houd hier rekening mee.

Zeeland

Zeeland – Burgh-Haamstede – 7,7 km

Burgh-Haamstede staat met name bekend om de duinen en de bunkers maar molen de Graanhalm is ook een bezoek waard. Daarom hebben wij een wandelroute gemaakt die langs alle drie deze elementen komt. De wandeling is 7,7 kilometer en biedt een mooie afwisseling tussen verharde en onverharde paden. Molen de Graanhalm is een molen waar je pannenkoeken kunt eten en in het winkeltje verschillende soorten meel kunt kopen. Rondom de molen is er altijd wel iets te beleven. Ook kom je onderweg langs de Walvisbunker, één van de grootste nog bewaard gebleven bunkers in ons land.

Zeeland – Retranchement – 3,7 km

Het dorp Retranchement ligt vlak bij de grens met België in Zeeland. Het is een vestingdorp dus de wandeling loopt grotendeels over deze vesting heen. Onderweg wandel je langs de standerdmolen van het dorp, een leuke rode molen op een fraaie plek in het dorp. Verder is de omgeving mooi en kun je genieten van weidse uitzichten in het Zeeuwse landschap. De wandeling is maar 3,7 kilometer en daarom goed te doen met kinderen of beginnende wandelaars. Ben je in de omgeving op vakantie? Dan mag je deze molen wandeling in Retranchement zeker niet missen.

Zuid-Holland

Zuid-Holland – Aarlanderveen – 8,6 km

Wandelen langs de viergang in Aarlanderveen? Dat kan! Deze wandeling van 8,6 kilometer komt langs Molen no. 1, Molen no. 2, Molen no. 3 en Molen no. 4/Putmolen. Gedurende de gehele route heb je uitzicht op één of meerdere molens. Onderweg wandel je over bruggetjes, overstapjes en klim je over hekken. Het is verstandig om stevige wandelschoenen aan te trekken aangezien sommige stukken erg nat kunnen zijn. Er zijn verschillende bankjes om onderweg te kunnen picknicken en aan het begin van de route vind je ook een boerderij waar je wat eten en drinken kunt kopen.

Zuid-Holland – Groot-Ammers – 11,3 km

Op deze molenwandeling wandel je langs vijf verschillende molens in het Zuid-Hollandse Groot-Ammers. De wandeling van 11,3 kilometer is geschikt voor wandelaars die gek zijn op molens en polders. Onderweg passeer je de volgende molens: Achterlandse molen, Achtkante molen, Graaflandse molen, Gelkenesmolen en de Jonge Sophia. In Groot-Ammers wandel je door verschillende weilanden van boeren heen die hun land hebben opengesteld. Wees dus respectvol voor de flora en fauna. Je begint en eindigt in het dorpskern en wandelt in de tussentijd door het mooie buitengebied van het dorp. Doordat een groot gedeelte door polders en weilanden gaat, zijn er verschillende keren overstapjes of hekken waar je overheen moet.

Zuid-Holland – Reeuwijk – 6,9 km

De Reeuwijkse plassen zijn voor veel wandelaars een begrip maar onderweg kun je ook langs de Oukoopse molen wandelen. Een unieke wandeling door de polders in het buitengebied van Reeuwijk, grotendeels over onverharde paden. De wandeling is 6,9 kilometer maar af te korten naar 6,1 kilometer en dan ook geschikt om met kinderen te lopen. Onderweg zijn er verschillende plekken waar je kunt uitrusten en kunt genieten van de mooie omgeving. De Oukoopse molen, vermoedelijk uit de 17e eeuw, wordt momenteel op vrijwillig basis in bedrijf gesteld. De molen is in goede staat.

Zuid-Holland – Schiedam – 2 km

Dit is geen wandelroute door de polders of bossen maar door het stadscentrum van Schiedam. In het oude centrum van de stad staan nog zes molens die je in een wandeling van 2 kilometer kunt bezoeken. Op de route zijn er verschillende cafés en restaurants te vinden, waar je even kunt pauzeren. Het is een unieke plek om te wandelen en zoveel molens in één wandeling te kunnen bezoeken. De gehele wandeling is verhard en dus ook mogelijk voor mensen in een rolstoel of met een kinderwagen. De volgende molens passeer je: de Drie Koornbloemen, de Vrijheid, de Noord, de Palmboom, de Kameel en de Walvisch.

Europa

Via Molina

In 2018 is Via Molina opgericht door molenorganisaties in Denemarken, Duitsland en Nederland.
Via Molina wil molenroutes toegankelijk maken voor het publiek in heel Europa.