Nederland opnieuw in lockdown: ook molens weer gesloten

De ontwikkelingen rond de verspreiding van het coronavirus in ons land volgen elkaar snel op. Het kabinet maakte zaterdag 18 december 2021 bekend dat in verband met de razendsnelle opkomst van de omikronvariant van het coronavirus over te gaan tot een verregaande lockdown. Deze gaat in per zondag 19 december 2021 en duurt in ieder geval tot en met vrijdag 14 januari 2022. Wat betekent dit nu voor de molens en iedereen die zich met molens bezighoudt?


De Hollandsche Molen volgt de adviezen van de overheid bij de besluitvorming over de activiteiten en bijeenkomsten die de vereniging zelf organiseert, alsmede met betrekking tot de eigen medewerkers en (molen)vrijwilligers. Het Gilde van Vrijwillige Molenaars steunt de vereniging in de benadering van deze crisis, evenals het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde (AKG). De vereniging zet hieronder voor u een aantal zaken op een rijtje.

Algemeen: Gezondheid staat voorop. Wij adviseren u daarom dringend de richtlijnen die de overheid uitvaardigt op te volgen, met name de richtlijnen die betrekking hebben op het samenkomen van meerdere mensen.

  • Molens zijn weer gesloten voor publiek.
  • Draaien met de molen zonder publiek is mogelijk met inachtneming van de corona richtlijnen.
  • Molenwinkels waar voedingswaren worden verkocht, vallen onder de essentiële winkels. De winkels van leden van het AKG blijven onder strikte voorwaarden open. Ook de molenwinkels die niet bij het AKG zijn aangesloten, mogen in principe open blijven. Het is aan de molenvrijwilligers ter plaatse om te besluiten of dit veilig kan. We vragen u de gezondheid van de vrijwilligers voorop te stellen.

De overheid bekijkt van dag tot dag de situatie en neemt indien nodig verdere maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Meer informatie is te vinden op rijksoverheid.nl en rivm.nl

U wordt via nieuwsbrieven, de website molens.nl en de sociale media op de hoogte gehouden van de actuele ontwikkelingen op de bovengenoemde terreinen. Indien u vragen heeft, kunt u contact opnemen met De Hollandsche Molen via [email protected]

Kantoor De Hollandsche Molen gesloten in verband met situatie rond corona virus

In verband met de laatste ontwikkelingen rond het corona virus is het kantoor van De Hollandsche Molen in ieder geval vanaf 20 december tot en met 14 januari 2022 gesloten voor bezoek. De vereniging houdt er echter ernstig rekening mee dat deze periode langer zal gaan duren. Bij een besluit hierover volgt zij de adviezen van de overheid.

Het kantoor is in deze periode (beperkt) telefonisch bereikbaar. Vanaf 24 december 2021 tot en met 2 januari 2022 is het kantoor telefonisch niet bereikbaar. Daarom vragen wij vriendelijk iedereen die contact wil opnemen dit bij voorkeur per e-mail te doen: [email protected]. Indien gewenst bellen we u terug. Wij vragen uw begrip voor dit besluit. Uiteraard houden wij u op de hoogte bij wijzigingen in deze situatie. In geval van noodsituaties kunt u direct contact opnemen met Nicole Bakker, directeur van De Hollandsche Molen ([email protected]).