Dit zijn de vier kandidaten voor de VriendenLoterij Molenprijs 2024!

5 juli 2024

Dit zijn de vier kandidaten voor de VriendenLoterij Molenprijs 2024!

Molenprijs email background

Vanaf 11 september 2024 barst de stemperiode van de VriendenLoterij Molenprijs pas los, maar zij (en wij) mogen het nu al aan de buitenwereld bekendmaken.
Dit zijn de vier genomineerden:

Paars
Molen de Berk, Barger-Compascuum

Korenmolen De Berk, Barger-Compascuum

Op het schilderachtige Veenpark in Barger-Compascuum, Drenthe, staat een korenmolen die sinds 2008 stilstaat. Door gebrek aan financiën is de molen in verval geraakt, maar een toegewijde groep vrijwilligers is vastberaden om dit prachtige stukje erfgoed te behouden.

Sinds 2022 werkt een klusteam onvermoeibaar aan de restauratie van De Berk. Ze hebben al meer dan 400 uur aan de molen besteed, maar er is nog veel werk aan de winkel. De stelling en de gehele staart zijn verrot, de heklatten in het gevlucht zijn aangetast en het potdekselwerk van de kap moet worden vernieuwd.

Het Veenpark draagt financieel bij aan de restauratie, maar dit is helaas niet voldoende om het volledige project te dekken. De Molenprijs zou een enorme impuls geven aan de redding van De Berk, en ervoor zorgen dat deze historische molen blijft draaien voor toekomstige generaties.

Website   |   Facebook    |    Facebook Veenpark 

Paars
Nieuw Leven, Wogmeer

Poldermolen Nieuw Leven, Hensbroek

De poldermolen in Hensbroek, Noord-Holland is een historische schat met een eikenhouten achtkant dat dateert uit 1608, een van de oudste in de provincie. De molen speelt nog steeds een cruciale rol bij het helpen van de bemaling van de polder Wogmeer, vooral bij zware regenval. Na jaren van trouwe dienst is de stalen vijzel echter versleten en dringend aan vervanging toe. Naast de nieuwe vijzel krijgt de molen zelf nieuw riet, wordt er een veiligheidsnetwerk rond de bonkelaar en de spil aangebracht en wordt het woongedeelte geïsoleerd. 

Het doel is dat bezoekers de draaiende vijzel vrij kunnen bereiken, niet alleen tijdens rondleidingen, en dat ze goed zicht hebben op dit technische wonder. Dit maakt de molen niet alleen een functioneel onderdeel van de waterbeheersing, maar ook een fascinerende publiekstrekker waar bezoekers het ingenieuze werk van dichtbij kunnen ervaren. Hoewel diverse bronnen al geld beschikbaar hebben gesteld voor de restauratie, blijft er een financiële kloof bestaan. De Molenprijs kan deze kloof dichten en helpen dit project te voltooien.

Website 

Paars
Noordmolen Twickel, Ambt-Delden

Noordmolen Twickel, Ambt-Delden

De Noordmolen, daterend uit 1347, is de trots van het landgoed Twickel in Ambt-Delden, Overijssel. Deze 650 jaar oude oliemolen is een icoon in de regio en een geliefd herkenningspunt voor iedereen in de omliggende dorpen. Gelegen op de kruising van populaire wandel- en fietsroutes in Twente, trekt de molen dagelijks tal van bezoekers aan.

Sinds 1990 is de molen weer volledig operationeel dankzij een toegewijde groep vrijwillige molenaars en olieslagers die de eeuwenoude traditie van olie slaan levend houden. Maar nu, na jaren van trouwe dienst, is de molen toe aan een ingrijpende en kostbare renovatie. Het waterrad, de kollergang, de slagbank, de vloer en tal van andere essentiële onderdelen hebben dringend onderhoud nodig. De Molenprijs biedt een unieke kans om deze historische schat te behouden en haar verhaal door te geven aan toekomstige generaties.

Website    |   Facebook 

Paars
Korenmolen Landzigt, Zuid-Beijerland

Korenmolen Landzigt, Zuid-Beijerland 

De korenmolen in Zuid-Beijerland heeft grootse plannen om zowel het traditionele erfgoed als moderne innovaties uit te dragen. Een nieuwe molenschuur, die dienst gaat doen als educatief centrum, zal jong en oud verbinden en een brug slaan tussen het verleden en de toekomst.

Met de komst van het nieuwe bijgebouw wil de molen uitgroeien tot een duurzame, inclusieve en educatieve ontmoetingsplek met uiteenlopende functies. Het zal dienen als bezoekerscentrum en educatieve hub voor scholen en groepen, waar de rijke geschiedenis van de molen tot leven komt. Daarnaast biedt het centrum ook informatie over duurzame energie, voedseleducatie en innovatieve landbouwmethoden.

Het realiseren van dit educatiecentrum valt buiten de reguliere molensubsidies, maar de Molenprijs kan dit droomproject een flinke stap dichterbij brengen.

Website    |   Facebook  

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!