€ 2,5 miljoen beschikbaar voor groot onderhoud van molens

24 mei 2022

€ 2,5 miljoen beschikbaar voor groot onderhoud van molens

Grote Geesterse Molen restauratie

De Hollandsche Molen ontvangt € 2,5 miljoen voor het Molenfonds. Staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media (OCW) stelt het bedrag beschikbaar als onderdeel van het herstelplan van de culturele sector. Directeur Nicole Bakker van De Hollandsche Molen is bijzonder verheugd: “We zijn heel blij met deze hernieuwde erkenning van het Molenfonds waarin publiek en privaat geld is samengebracht en de waarde van de molens. Met deze bijdrage kunnen we via ons Molenfonds groot onderhoud van molens blijven financieren, waarmee veel duurdere restauraties kunnen worden voorkomen.”

In een brief aan de Tweede Kamer stelt de staatssecretaris dat het Molenfonds van De Hollandsche Molen een belangrijke rol speelt in de specifieke zorg voor de 1.200 molens in Nederland. “Met deze middelen kan het fonds het werk van de afgelopen jaren continueren.” Het bedrag voor De Hollandsche Molen maakt deel uit van de structurele bijdrage van € 135 miljoen die de staatssecretaris voor dit jaar beschikbaar stelt voor herstel van de culturele sector. “De toekomst van het culturele en creatieve veld heeft door de coronacrisis onder grote druk gestaan en staat nog steeds voor grote uitdagingen. De extra middelen voor cultuur zijn een belangrijke steun in de rug,” zo liet zij weten.

“De toekomst van het culturele en creatieve veld heeft door de coronacrisis onder grote druk gestaan en staat nog steeds voor grote uitdagingen. De extra middelen voor cultuur zijn een belangrijke steun in de rug,”

Over De Hollandsche Molen en het Molenfonds

Vereniging De Hollandsche Molen zet zich sinds 1923 in voor het voortbestaan, malend en draaiend houden van de wind- en watermolens van Nederland. Door de inspanningen van De Hollandsche Molen zijn honderden molens bewaard gebleven en in veel gevallen ook weer in beweging gezet. Momenteel zijn er nog ruim 1.200 molens in Nederland.

Via het Molenfonds draagt de vereniging financieel bij aan restauratie en groot onderhoud van molens. Naast de bijdrage van de overheid ontvangt het Molenfonds van de VriendenLoterij, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de M.A.O.C. Gravin van Bylandtstichting en veel particuliere schenkers. Verder faciliteert het Molenfonds crowdfundingprojecten van molenorganisaties en financiert het projecten op het gebied van educatie en jongeren. Sinds de oprichting in 2015 heeft het Molenfonds ruim € 5 miljoen geïnvesteerd in molenbehoud en zorgt zo voor een essentieel deel van de cofinanciering. Molens vragen als werkend industrieel erfgoed extra onderhoud en deze bijdrage zorgt dat molens kunnen blijven draaien.

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!