'Molens Altijd in beweging' officieel gepresenteerd

20 juli 2022

'Molens Altijd in beweging' officieel gepresenteerd

Bart Slooten (links) en Eric Zwijnenberg, Koedijk

Hij ligt al in de boekhandel en is ook te koop in de webshop van De Hollandsche Molen, maar op 20 juli werd het boek Molens Altijd in beweging officieel gepresenteerd. Nicole Bakker, directeur van De Hollandsche Molen, overhandigde bij molen De Gouden Engel in Koedijk het boek aan Eric Zwijnenberg en Bart Slooten. Deze twee vrijwillige molenaars zijn ontelbare uren aan de slag geweest om dit standaardwerk voor molenaars, molenaars in opleiding en iedereen die wat meer wil weten over molens bij te werken en te verbeteren. Ze zijn trots op het resultaat. Het is volgens beide mannen heel toegankelijk geworden voor elke belangstellende.

“Dat laatste vind ik heel belangrijk om te melden”, stelt Bart Slooten. “Het boek bevat, op een heldere manier geschreven, de basiskennis over molens. Voor molenaars, maar juist ook voor de geïnteresseerde leek.” Voor mensen die de opleiding (willen) volgen is het eigenlijk ‘verplichte kost’, vinden zij allebei.
Het hele boek is door het tweetal doorgenomen, met medewerking van een aantal specialisten die bepaalde hoofdstukken voor hun rekening namen. Eric Zwijnenberg: “We hebben alle op- en aanmerkingen verzameld en gefilterd en vervolgens de inhoud uitgebreid en geactualiseerd, plus de fouten eruit gehaald.”
Daarnaast is de vormgeving flink opgefrist, hetgeen het boek extra aantrekkelijk heeft gemaakt.

Historie van een molenbijbel
De eerste druk van het boek Molens verscheen in 1961. Daarna is dit werk van de grote molenkenner en -publicist Frederik Stokhuyzen diverse keren aangepast en heruitgegeven, voor de laatste keer in 2007. Het boek is in de afgelopen zestig jaar uitgegroeid tot een ‘molenbijbel’ voor iedereen die zich met molens bezighoudt. Molens Altijd in beweging is in grote lijnen trouw gebleven aan de geest van de oorspronkelijke tekst en zet daarmee de traditie voort.

Het boek is te verkrijgen in de boekhandel en in de webwinkel van De Hollandsche Molen.
Prijs € 24,95 (excl. verzendkosten)

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!