Nieuwe wieken voor de Molen van de Zuidpolder

14 mei 2024

Nieuwe wieken voor de Molen van de Zuidpolder

Werkplaats

De Molen van de Zuidpolder in Edam krijgt op woensdag 15 mei nieuwe wieken. Het huidige wiekenkruis is al 50 jaar oud en vanwege de veiligheid is vervanging dringend noodzakelijk. Met behulp van een hoogwerker worden de wieken van elk ruim twee ton op hun plaats gebracht. Een indrukwekkende operatie. Dit alles onder voorbehoud van de weersituatie. Bij slecht weer worden de werkzaamheden uitgesteld.

Blauw
Molen van de Zuidpolder

De planning is als volgt:
9.00 uur - Opbouwen van de kraan
10.00 uur - Verwijderen van oude roeden
12.00 uur - Steken van nieuwe roeden

Ruim vier eeuwen lang bemaalt de binnenkruier poldermolen de Zuidpolder en zorgt daarmee voor droge voeten in de regio. Dit doet hij puur op windkracht: een duurzamere manier van waterbeheer is niet voorstelbaar. Om dat te kunnen doen zijn sterke wieken essentieel.

Het vervangen van een wiekenkruis is een kostbare aangelegenheid. Het grootste deel van de kosten is met subsidies gedekt. Om de financiering helemaal rond te krijgen is De Hollandsche Molen een crowdfundactie begonnen onder de buurtbewoners. De actie heeft als motto ‘Edam verdient toch een volwaardige molen?’

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!