Beatrice Stokhuyzen overleden

Op 11 oktober overleed in Amsterdam op 85-jarige leeftijd Beatrice Stokhuyzen. Zij was de laatste nog in leven zijnde dochter van ir. Frederik Stokhuyzen, voorzitter van De Hollandsche Molen van 1953 tot 1969. Tevens was hij de schrijver van het boek Molens, het standaardwerk over dit oer-Hollandse werktuig. Met deze uitgave, waarvan de eerste druk in 1961 verscheen, verwierf hij grote bekendheid in molenaarskringen en daarbuiten. Het boek, dat naderhand diverse keren in een nieuwe vormgeving is uitgebracht, werd lange tijd gebruikt als verplicht lesmateriaal bij de molenaarsopleiding. Tot op de dag van vandaag wordt het nog veelvuldig geraadpleegd, niet alleen door (leerling) molenaars, maar ook door vele andere molenliefhebbers.

Stokhuyzen Publicatie Fonds
Uit de nalatenschap van haar familie stichtte Beatrice in 1988 het Stokhuyzen Publicatie Fonds, met als doel publicaties over molens in Nederland mogelijk te maken. Dankzij het fonds kon tot haar vreugde in 2007 een geheel herziene zesde versie van Molens verschijnen. ‘In dit boek én het fonds leeft de herinnering aan mijn vader en familie voort. Iets om zeer dankbaar voor te zijn”, zo schreef Beatrice Stokhuyzen.

Mevrouw Stokhuyzen klein Jaap de Zeeuw AV 2007 foto H. Noot WG klein
Beatrice Stokhuyzen kreeg in 2007 tijdens de Algemene Vergadering van De Hollandsche Molen uit handen van Jaap de Zeeuw, destijds voorzitter van de vereniging, het eerste exemplaar van het boek ‘Molens, de nieuwe Stokhuyzen’ overhandigd. (foto: Harmannus Noot)