Benthuizer Noord- en Zuidpolder met de Benthornerpolder, ringvaartmolen / Nr. 1 (3e) te Hazerswoude-Rijndijk

Benthuizer Noord- en Zuidpolder met de Benthornerpolder, ringvaartmolen / Nr. 1 (3e)

Hazerswoude-Rijndijk, Zuid-Holland

Over Benthuizer Noord- en Zuidpolder met de Benthornerpolder, ringvaartmolen / Nr. 1 (3e)

Stenen grondzeiler, gebouwd in 1928/1929 ter vervanging van een houten achtkante molen met een rietgedekte bovenbouw, die afbrandde op 31 juli 1928 door een vonk van een passerende locomotief.

De molen werd op 31 juli 1929 officieel in gebruik genomen.
Molenaar was. W. Rademaker
Nico Varkevisser, 7 feb. 2013.

De molen, meteen uitgerust met Dekkerwieken, fungeerde als ringvaartmolen van de viergang van de 'Benthuizer Noord- en Zuidpolder met de Benthornerpolder' onder Benthuizen.

Als opvoerwerktuig werd een schroefpomp gebruikt, die ook met een elektromotor kon worden aangedreven. Het vliegwiel voor deze pomp was op de eerste zolder aangebracht, zodat de benedenruimte geheel voor de woning kon worden benut. In de jaren 1949-1951 is de molen intensief gebruikt voor proefnemingen op het gebied van elektriciteitsopwekking door windkracht. Dit heeft de molen echter niet kunnen redden: in 1960 werd een sloopvergunning afgegeven. In december 1960 volgde de onttakeling.

De afgeknotte romp bestaat nog en vormt, geheel gewit, een markant punt in het landschap.

De bovenas lag vanaf 1960 bij molenmaker Verbij te Hoogmade. Het was bedoeling, deze te gebruiken voor de herbouw van de Vlietmolen, waarvan de as in 1956 gebroken was. Echter, de asbreuk van ondermolen nr. 1 te Aarlanderveen verhinderde dit. De Vliet werd in 1967 hersteld met een Schermer-as.

Benthuizer Noord- en Zuidpolder

De Benthuizer Noord- en Zuidpolder had voor de bemaling vier molens in bedrijf. Van deze viergang stonden de onder-, middel- en bovenmolen binnen de polder en de vierde, de ringvaartmolen, op zeer grote afstand van de bovenmolen (bijna 3 km) op grondgebied van de 'Bent- en Delft- of Generalepolder'.
De drie onderste molens brachten het water op de laatstgenoemde polder, terwijl de ringvaartmolen het water weer van die polder op het met de Rijn gemeenliggende gedeelte van de Hoogeveensche Vaart uitsloeg.

In 1938 werden de drie onderste molens afgebroken, waarbij de bovenmolen en de middelmolen gedeeltelijk bleven bestaan, afgeknot tot een korte stomp .

De ringvaartmolen en de middelmolen zijn nog steeds als bewoonde stenen molenromp aanwezig.
Het resterende achtkante gedeelte van de bovenmolen werd in 1999 afgebroken, op de fundering werd een vierkante bungalow geplaatst.

Bouwjaar
1928 - 1929 circa
Functie
Aandrijving
Adres
Hazerswoude-Rijndijk
Zuid-Holland
Open op afspraak
Nee
Open voor publiek
Nee
Openingstijden
Schoolbezoek mogelijk
Nee

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!
 

Meer over deze molen