Benthuizer Bovenmolen (molenromp) te Hazerswoude-Rijndijk

Benthuizer Bovenmolen (molenromp)

Hazerswoude-Rijndijk, Zuid-Holland

Over Benthuizer Bovenmolen (molenromp)

Op 12 mei 1759 verleenden de Staten van Holland en Westfriesland octrooi voor het droogmaken van de Noordplas die weliswaar omsloten werd door één omringdijk maar uit zes droogmakerijen, elk met een eigen bemaling. De 645 ha grote Benthuizer en Benthorner Noord- en Zuidpolder was er een van. Een driegang even ten noorden van Benthuizen, gesloopt in 1938, maalde het water van de polder uit op de Hoogeveensevaart en de onder Hazerswoude staande Bovenmolen sloeg dit weer uit op de Rijn.
Vonken uit een stoomlocomotief werden de Benthuizer Bovenmolen noodlottig. Ze zorgden ervoor dat hij op 31 juli 1928 finaal afbrandde. Het vertrouwen in de windmolen is dan nog zo groot dat de Benthuizerpolder een nieuwe molen laat bouwen, nu geen achtkant met riet gedekte, maar een stenen molen, waarvoor onderdelen van een watermolen uit Berkel werden gebruikt. Mocht er nog eens een vurige stoomlocomotief langskomen...
De molen werd gebouwd door molenmaker G.J. Verbij uit Hoogmade naar ontwerp van de Leidse polderopzichter A.J. Dekker. De nieuwe molen kreeg een verticale schroefpomp en werd uiteraard verdekkerd. De vlucht was 25,80 m.
Na de oorlog ontstond het idee om met klassieke windmolens stroom op te wekken. De Benthuizer Bovenmolen was de eerste waarmee in de jaren 1949-1951 proeven werden genomen. Het was geen doorslaggevend succes want de molen redde het niet. Nu maakte geen stoomlocomotief maar een sloper een eind aan het bestaan van de molen. Nadat een sloopvergunning was afgegeven werd de molen in december 1960 onttakeld tot de nog steeds bestaande, nu wit geverfde molenromp die nu als woning functioneert, herinnering aan een bewogen molenbestaan. De Benthuizer Bovenmolen is trouwens een van de laatste molens in Rijnland die is gesloopt. Helaas kwam de Rijnlandse Molenstichting te laat om deze bijzondere molen te kunnen behouden. Uit het oogpunt van molengeschiedenis is de molenromp die helaas onbeschermd is alleszins het behouden waard.

Aandrijving
Adres

Groenendijksepad 5, 2394 BZ, Zuid-Holland

Open op afspraak
Nee
Open voor publiek
Nee
Openingstijden
Schoolbezoek mogelijk
Nee

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!
 

Meer over deze molen

Benthuizer Bovenmolen (molenromp) te Hazerswoude-Rijndijk

Locatie

Bezoekadres
Groenendijksepad 5
Gemeente
Alphen a/d Rijn
Plaats
Hazerswoude-Rijndijk
Postcode
2394 BZ
Plaats (postadres)
Hazerswoude-Rijndijk
Provincie
Rijksdriehoek: X
97,678
Rijksdriehoek: Y
460,320
WGS84: N (breedtegraad)
52.128113
WGS84: E (lengtegraad)
4.550075

Contact

Eigenaar
?

Over de molen

Aandrijving

Registratienummers

DHM-databasenummer
1474
Ten Bruggencatenummer
03896