Over De Bommelaer
In de jaren 1620-30 moet ter plaatse al een houten korenmolen gebouwd zijn. In de huidige molen, die in 1735 werd neergezet, zijn nog diverse onderdelen hergebruikt. Deze ronde stenen grondzeiler was vervolgens ruim twee eeuwen in bedrijf.
Van 1824 tot 1951 was de familie Vermaas eigenaar. De laatste Vermaas, Jacob, verkocht de inmiddels vervallen molen aan A. Lokker; daarna waren er nog andere eigenaren maar de molen kwam niet meer in bedrijf.
Rond 1965 was de toestand zeer slecht en verleende men zelfs een sloopvergunning. In 1967 werd dit voorlopig afgewend toen de (toenmalige) Stichting tot behoud van de Flakkeese Molens de molen overnam. Deze bereidde daarna een restauratie voor.
In 1969/1971 vond die grote restauratie plaats. Deze deed volstrekt recht aan de molen als maalwerktuig: er werd in eerste instantie alleen gedraaid maar spoedig ook weer gemalen.
In 2005 volgde een flinke opknapbeurt, waarbij onder meer één van de roeden werd vervangen.
De omgeving van de molen gaf de laatste jaren in toenemende mate zorg, vooral door de groei van vele populieren. In december 2011 zijn er rond de molen ongeveer 35 daarvan gekapt en is er (na overleg) ook behoorlijk wat groen van particulieren weggehaald, waardoor de molen weer fraai in de wind en het zicht staat.
In de zomer van 2016 werd de buitenroede gestrekenen datzelfde jaar nog zette men de molen in de steigers vanwege groot herstel aan de romp. Nadat dat was voltooid, stak men op 4 september 2017 de nieuwe buitenroede. De feestelijke heringebruikname vond plaats op vrijdag 8 september, net voor de Open Monumentendag.
Word Molenvriend
Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.
Meer over deze molen
De Bommelaer te Den Bommel
Locatie
Contact
Over de molen
Luiwerk: kammenluiwerk