De Feeks te Ane

De Feeks

Ane, Overijssel

Nationale Molendag 2024
Niet open op zaterdag 11-5
Nationale Molendag 2024
Niet open op zondag 12-5

Over De Feeks

De eigenaar heeft de molen zelf gebouwd op basis van Sipmantekeningen van twee aanbrengertjes in omgeving Uitgeest en Akersloot. De bovenbouw kwam al in 2016 gereed. De weidemolen staat op een houten put. Vanwege de lage waterstand is er een gesloten watercircuit gemaakt waarin het water wordt uitgeslagen in een tweede bak waaruit het water terugstroomt naar de put. Om wat meer te kunnen draaien is er een koppeling gemaakt in de koningsspil waardoor de waaier wel of niet wordt aangedreven.

Deze houten weidemolen is zwart geteerd. Het wiekenkruis bestaat uit houten roeden, oud-Hollands met zeilen. De houten bovenas is ca. 1,25 m lang, en draait met schenen op een arduinen halssteen. Het bovenwiel heeft 23 kammen, de bonkelaar 10 kammen.
De spil bestaat uit twee delen: een houten spil in de bovenbouw en een stalen spil in de put. In de kop van de stalen spil is een taatslager aangebracht. De twee spillen kunnen gekoppeld kunnen worden d.m.v. een stalen ‘schuifkoker’.
In de put drijft de molen een houten waaierpomp aan, diameter 560 mm, hoogte 100 mm. Hiermee kan een gesloten watercircuit in beweging worden gezet.
De kop heeft als versiering een makelaar.

Jan van der Veek, 2016-2022.

Bouwjaar
2016
Functie
Molenaar
Ja van der Veek
Aandrijving
Adres
Engeland 15
Ane
Overijssel
Open op afspraak
Nee
Open voor publiek
Nee
Openingstijden
Schoolbezoek mogelijk
Nee

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!
 

Meer over deze molen

De Feeks te Ane

Locatie

Bezoekadres
Engeland 15
Gemeente
Hardenberg
Plaats
Ane
Provincie

Contact

Eigenaar
Jan van der Veek

Over de molen

Inrichting
Aandrijving
Overbrengingsverhouding
Bovenwiel 23 kammen, Bonkelaar 10 kammen

Registratienummers

Ten Bruggencatenummer
12818