Over De Korenhalm
Deze molen heeft een voorganger gehad; die brandde op 8 juli 1875 af; overigens stond deze molen niet op dezelfde plaats, maar 50 meter verder, op een berg. De RK-kerk van Kwadendamme gaf vervolgens aan Z. Verhage grond voor 60 gulden per jaar in erfpacht om de huidige molen te bouwen.
In 1888 werd de molen verkocht, evenals in 1914 en 1927, toen H. Dijkman uit Elkerzee eigenaar werd. Deze deed de molen twee jaar later over aan W. Snoep Pzn. uit Goes, wiens zoon, Piet Snoep, in 1960 de molen erfde.
De molenromp is tot boven de stelling cilindrisch van vorm en opgebouwd uit gele, rode en blauwe baksteen. Dankzij de zes zolders was er vanouds riante opslagruimte voorbanden. Aan de noordzijde is een garage aangebouwd en aan de zuidzijde een schuur. waarin voorheen een koppel 16der kunst- en blauwe stenen werden aangedreven door een 40 PK elektromotor. Vroeger maalde Piet Snoep regelmatig veevoer op motorkracht.
Het moleninterieur is nog vrijwel authentiek met als maalinrichting een buil, pletter en hijsinrichting. De meng- en graanschoningsmachine zijn inmiddels verwijderd.
Opmerkelijk is dat de vulstukken tot de penbalk om de gietijzeren bovenas zitten en dat de staartbalk een oude houten scheepsmast is.
In 1992 liet de nieuwe eigenaar, Stichting Molen De Korenhalm, de stelling vernieuwen. Medio 2000 volgde het steken van twee nieuwe roeden met een iets grotere lengte.
De tot 2000 aanwezige tweedehands buitenroede was aan beide zijden voorzien van ijzeren bussen. Evenwel was dit geen verlengde roede: zowel op de oorspronkelijke locatie Lambertschaag als te 's Gravenpolder was de vlucht 23.40 meter.
In verband met problemen rond het kruiwerk stond deze molen in 2007 en 2008 geruime tijd stil. In 2011/12 moest opnieuw aandacht besteed worden aan het metselwerk.
De molenwinkel is open vrijdag 9.00 - 16.00 uur en zaterdag 9.00 - 13.00 uur.
Word Molenvriend
Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.
Meer over deze molen
De Korenhalm te 's-Gravenpolder
Locatie
Contact
Over de molen
Luiwerk: sleepluiwerk