Keukenhofmolen te Lisse

Keukenhofmolen

Lisse, Zuid-Holland

Openingstijden
openingstijden Keukenhof zie website www.keukenhof.nl

Over Keukenhofmolen

De geschiedenis van de molen van de Keukenhof begint in Groningen, waar de molen in 1892 gebouwd werd door molenmaker P. Medendorp voor de bemaling van de 162 ha grote Rozenburgerpolder onder Scharmer, gemeente Slochteren, de gewezen Pruissenspolder. De nieuwe molen kreeg een vlucht van 18,20 m. en een vijzel met een diameter van 1,20 m en een opvoerhoogte van max. 3,5 m.
Hij stond anderhalve kilometer ten oosten van Scharmer en sloeg via de Brookerswijk uit op de Scharmer Ae, de boezem van het waterschap Duurswold.
Op 25 mei 1954 werd voor de stilstaande en in verval rakende molen een sloopvergunning verleend. In 1956 werd de molen aangekocht door de Holland Amerika Lijn en als blijk van waardering aangeboden aan wat toen de Stichting Nationale Bloemententoonstelling De Keukenhof heette voor de aantrekkingskracht die de Keukenhof had op honderdduizenden buitenlanders, waaronder veel Amerikanen (het intercontinentale luchtverkeer speelde toen nog geen rol, ze kwamen dus per boot, veelal een van de vele -damsschepen van de HAL). De Holland Amerika Lijn betaalde de aankoop, afbraak en herbouw in Lisse. Architect A.J. de Koning, tevens technisch adviseur van de Vereniging De Hollandsche Molen, verzorgde het bouwplan. De verplaatsing werd opgedragen aan de Amsterdamse firma De Vier, waarbij molenmaker J.D. Medendorp, kleinzoon van de bouwer in 1892, het eigenlijke molenwerk voor zijn rekening nam. In januari 1957 werd de molen in Groningen gesloopt en op 4 april 1957 werd de molen door de Holland Amerika Lijn overgedragen aan de Keukenhof. Bij de bouw in 1957 werd als binnenroede een Potroede (2449 uit 1920) van de in 1954 afgebrande Freekmolen gestoken.
Ondanks zijn verplaatsing naar Zuid-Holland en verbouwing tot baliemolen bleef de molen zijn Groninger karakter behouden, zoals gedekt met dakleer, een voeghoutenkruiwerk enz. Op de spil na kreeg de molen geen binnenwerk meer. Vanwege de te verwachten aantallen bezoekers werd de ondersteuning van de stelling extra sterker gebouwd.
Tijdens de openstelling van de Keukenhof in het voorjaar draait de molen dagelijks.

Bouwjaar
1892, verplaatst 1957
Molenaar
Jan van Schalkwijk en G. van der Oord
Aandrijving
Adres

Keukenhof, 2161 AN, Zuid-Holland

Open op afspraak
Ja
Open voor publiek
Ja
Openingstijden
openingstijden Keukenhof zie website www.keukenhof.nl
Schoolbezoek mogelijk
Nee

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!
 

Meer over deze molen

Keukenhofmolen te Lisse

Locatie

Bezoekadres
Keukenhof
Gemeente
Lisse
Plaats
Lisse
Postcode
2161 AN
Plaats (postadres)
Lisse
Provincie
Rijksdriehoek: X
97,812
Rijksdriehoek: Y
476,398
WGS84: N (breedtegraad)
52.272621
WGS84: E (lengtegraad)
4.549320

Contact

Eigenaar
Stichting De Keukenhof
Telefoon
0252-465555 (Keukenhof)

Over de molen

Aandrijving

Registratienummers

DHM-databasenummer
994
Rijksmonumentnummer
527689
Ten Bruggencatenummer
06800