Molen van Oude Hengel te Ootmarsum

Molen van Oude Hengel

Ootmarsum, Overijssel

Nationale Molendag 2024
zaterdag 11-5
van
10:00:00
tot
16:00:00
Rondleiding, Demonstraties door de molenaar, Pannenkoeken, Fiets- of wandelroutes
Nationale Molendag 2024
Niet open op zondag 12-5

Over Molen van Oude Hengel

In 1865 heeft men hier een molen gebouwd als houten achtkante bovenkruier op een stenen onderbouw.
In 1872 brandde deze na blikseminslag af en is vervolgens geheel in steen herbouwd. Zodoende staat hier een ronde stenen molen op een achtkant.

Rond 1933 moet de molen buiten bedrijf zijn gekomen. In "De Vijf Rivieren" van 14 maart 1940 wordt vermeld dat de molen gesloopt zal worden. De molen staat daarbij ook duidelijk in matige staat afgebeeld, met onder meer een gebroken binnenroede.

Het liep evenwel anders: in 1941 volgde een opleving, toen de molen weer maalvaardig werd gemaakt en ook op één roede van het systeem Van Bussel voorzien. Dit gebeurde door de bekende molenmakersfirma Beltman uit Deventer.

In 1951 kwam de molen alsnog buiten gebruik waarna een periode van verval aanbrak. Eind jaren '60 was met name de stelling erg slecht.

In 1973 is begonnen met een restauratie, deze werd in 1974 afgerond, waarna er af en toe weer werd gedraaid. Vervolgens kwam de molen weer tot stilstand, waarna de molen langzaam opnieuw in verval kwam. Op een zeker moment heeft men de staart verwijderd.

In oktober 2009 werden, heel rigoureus, alle gebouwen rond de molen gesloopt. De vervallen molen stond er vervolgens geheel vrij, maar ook enigszins ontdaan bij.

In 2011 begon de fa. Groot Wesseldijk met een ingrijpende restauratie. Belangrijk waren herstel van het gevlucht, kapbedekking, uiteraard een geheel nieuwe staart en het maalvaardig maken van het binnenwerk. In dat laatste werd ook de de elektrisch aangedreven dubbele maalstoel op de begane grond betrokken.
De kap is niet van de molen af geweest, maar ter plekke hersteld. Veel aandacht is hierbij besteed aan de schaliënbedekking. De roeden bleven na uitvoerige controle gehandhaafd. 
Stelling en metselwerk zijn hersteld door de fa. Plegt uit Ootmarsum, die ook participeerde in de projectontwikkeling rond de molen. Rond de molen heeft men vervolgens nieuwe woningen gebouwd.

In 2017 draaide de molen voor het eerst in tijden weer. Het enige compleet overgebleven koppel maalstenen is in de jaren daarna maalvaardig gemaakt. Er wordt geregeld voor demonstratie rogge gemalen (N.B. Het in de molen verkochte meel wordt betrokken van Lattrop).

Opmerkelijk: één koppel stenen is dus maalvaardig, van het andere koppel zijn diverse delen overgebleven, de stenen echter niet. Die bevinden zich tegenwoordig in de molen te Gildehaus (niet zo heel ver van Ootmarsum vandaan, over de grens, in Duitsland). 

Bouwjaar
1872 onderbouw 1865
Functie
Molenaar
Rob Barenbrug / Jan Willem Buitenhuis / Wim Klaas / Harold Postma / Hans Scheffer
Aandrijving
Adres
Oldenzaalsestraat 24
7631 CV Ootmarsum
Overijssel
Open op afspraak
Ja
Open voor publiek
Ja
Openingstijden
Zaterdag 11.00 - 14.00 uur of als het bord aan de straat staat en op afspraak.;
Voor extra data: zie de website.;
;
Schoolbezoek mogelijk
Nee

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!
 

Meer over deze molen

Molen van Oude Hengel te Ootmarsum

Locatie

Bezoekadres
Oldenzaalsestraat 24
Gemeente
Dinkelland
Plaats
Ootmarsum
Postcode
7631 CV
Plaats (postadres)
Ootmarsum
Provincie
Rijksdriehoek: X
257595
Rijksdriehoek: Y
491857
WGS84: N (breedtegraad)
52.40493
WGS84: E (lengtegraad)
6.89491

Contact

Eigenaar
Landschap Overijssel
E-mailadres
info@molenootmarsum.nl

Over de molen

Inrichting
Aandrijving
Overbrengingsverhouding
1 : 6,53
Specificaties
2 koppels 17er blauwe stenen;
Luiwerk: sleepluiwerk

Registratienummers

DHM-databasenummer
368
Rijksmonumentnummer
31765
Ten Bruggencatenummer
02685