Over Nooit Gedacht
Deze molen moet in 1865 gebouwd zijn als opvolger van een bovenkruier uit 1860/61. Die laatste was echter alweer op 9 augustus 1864 afgebrand, dit als gevolg van een heetgelopen bolspil van de pelsteen.
De herbouw na deze brand vlotte echter niet: de Rotterdamse Courant van 27 april 1865 meldt "dat den Raad van State, afdeling voor de geschillen van bestuur, heden onder anderen ingekomen de volgende Koninklijke besluiten [zijn], als van den 8 dezer, waarbij, met vernietiging van het besluit van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, alsnog aan J. Vermaes, korenmolenaar te Spijkenisse, vergund wordt, zijnen door brand vernielden molen op dezelfde plaats weder op te bouwen". Ofwel: Vermaas had bijna 8 maanden op een bouwvergunning voor een nieuwe molen moeten wachten! Aan te nemen is dat de herbouw daarna is begonnen en dat deze molen nog in 1865 in bedrijf zal zijn gekomen.
In 1881 werd Leonardus van Roon eigenaar en later zijn zoons. In 1911 verkocht de familie Van Rhoon de molen aan een nieuw opgerichte coöperatie Ons Belang waarin plaatselijke boeren participeerden. Vanaf 1911 tot 1918 waren er diverse molenaars op de molen; in het laatste jaar kwam Jan van Kranenburg, afkomstig uit Moordrecht, in dienst van de coöperatie.
In 1943 werd de molen onder advies van Chris van Bussel grondig opgeknapt: Engels kruiwerk, nieuwe kapbedekking met icopal, nieuw halslager, nieuwe ijzeren lange spruit samengesteld uit twee U-binten en tenslotte werd de molen gestroomlijnd volgens het systeem Van Bussel (met ook nieuwe hekkens). Op 22 mei werd de molen plechtig geopend. Er was die dag nagenoeg geen wind, zodat het de tweede maal in zes weken(!) was dat de molen met volle zeilen moest malen. Ofwel: de stroomlijnwieken voldeden bijzonder goed. De windkracht bleef tot 1960 in gebruik.
In 1972/73 werd de molen opnieuw gerestaureerd en draaide sindsdien zo nu en dan. In de winter van 1999/2000 onderging de molen een nieuwe maalvaardige restauratie en kon op Molendag 2000 (13 mei) weer draaien. Vanaf dat moment werd ook weer af en toe gemalen.
Na 2000 werd duidelijk dat de omgeving van de Nooit Gedacht niet meer dezelfde zou blijven: op een steenworp afstand wilde de gemeente een theatergebouw neerzetten, met een (noodzakelijke) hoge toneeltoren. Om de molen hiervan niet de dupe te laten worden, werd het voorstel gedaan tot een forse verhoging. Na veel overleg (sommigen hadden grote bezwaren tegen een dergelijke ingreep aan een historische molen) werd hiertoe besloten: de molen zou worden verhoogd. Donderdag 16 april 2009 werden de roeden gestreken en de stelling verwijderd.
Thans is de molen niet langer een lage, maar juist een hóge stellingmolen. Onder de bestaande stenen romp, die in zijn geheel omhoog werd gevijzeld, zijn betonnen segmenten aangebracht en zo heeft men de molen verhoogd. Bij dezelfde gelegenheid werd ook het aantal rollen van het Engels kruiwerk van 25 naar 39 uitgebreid. De oude rails werd ook vervangen.
In 2012 werd de kap weer met icopal gedekt, net als dat tussen 1943 en 1973 het geval was.
Word Molenvriend
Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.
Meer over deze molen
Nooit Gedacht te Spijkenisse
Locatie
Contact
Over de molen
Luiwerk: kammenluiwerk