Oudendijkse Molen te Hoornaar

Oudendijkse Molen

Hoornaar, Zuid-Holland

Over Oudendijkse Molen

In 1983 vrijwel geheel vernieuwd. Deze molen en de Scheiwijkse molen zijn de enige overgebleven molens uit een poldercombinatie die: "Het Land van de zes molens" werd genoemd.
De molen heeft tot 1967 dienst gedaan voor het bemalen van de polder Het Land der Zes Molens en is sinds 1970 eigendom van de SIMAV.

Uit de polderrekeningen van 1683 blijkt dat de Oudendijkse Molen in dat jaar nagenoeg geheel werd vernieuwd.
Tijdens de herstelwerkzaamheden van 1941 werd een houten buitenroede door de opzichter van de polder nog bruikbaar verklaard. Molenmaker Van Bussel vond de roede echter te onbetrouwbaar om er zijn stroomlijnsysteem op aan te brengen. Korte tijd daarna brak de roede bij een zware nachtelijke storm. Een nieuwe roede werd geleverd door de firma Gebrs. B. Pot in Kinderdijk. Deze buitenroede werd van het Van Bussel-systeem voorzien.
In 1943 werden de voor- en achtervelgen van het bovenwiel en de bovenschijfloop vervangen. Voor de schijven van de schijfloop werd gebruik gemaakt van een kwalitatief nog goede schijfloop van een molen uit het Rijnland. Van deze schijven werden de gaten, waarin de staven waren opgesloten, afgezaagd waarna er nieuwe segmenten werden aangelijmd en voorzien van het juiste aantal stafgaten op de gewenste steek.
In november 1967 brak tijdens het malen de binnenroede. Het polderbestuur vond de herstelkosten te hoog en zette de molen stil. In 1970 werd de molen eigendom van de regionale molenstichting (SIMAV). In hetzelfde jaar werd een nieuwe Bremer-roede gestoken die oud-hollands werd opgehekt. Bij plaatsing hiervan bleek dat de buitenroede, nog voorzien van het systeem Van Bussel, onbetrouwbaar was. In afwachting van vervanging werd de roede toen meteen van het hekwerk ontdaan.
In 1983-1984 werd een belangrijke restauratiebeurt aan de molen uitgevoerd door de firma Woudenberg uit Ameide. Hierbij werden een groot deel van het bovenhuis, de staart en het wiekenkruis vernieuwd. Ook werden deuren en kozijnen en het rietdek van de ondertoren vernieuwd. Op 5 oktober 1984 werd de molen door M.W. Schakel, burgemeester van Hoornaar, Noordeloos en Hoog-Blokland, opnieuw in gebruik gesteld door het lichten van de vang.
Een bijzonderheid is dat de molen geen evenaar heeft tegen het rechterzijbint van het bovenhuis, maar een binnenvangstok tegen de binnenzijde van het trapbint. Hierdoor hangt het vangtouw links van de trap. Een soortgelijke binnenvangstok hebben de twee molens van de polder De Banne van Gorinchem en Kwakernaat.

Bouwjaar
1683
Type
Functie
Molenaar
Ruben Viergever
Aandrijving
Adres

Dorpsweg 63, 4223 ND, Zuid-Holland

Open op afspraak
Nee
Open voor publiek
Nee
Openingstijden
Schoolbezoek mogelijk
Nee

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!
 

Meer over deze molen

Oudendijkse Molen te Hoornaar

Locatie

Bezoekadres
Dorpsweg 63
Gemeente
Giessenlanden
Plaats
Hoornaar
Postcode
4223 ND
Plaats (postadres)
Hoornaar
Provincie
Rijksdriehoek: X
123,320
Rijksdriehoek: Y
432,454
WGS84: N (breedtegraad)
51.879720
WGS84: E (lengtegraad)
4.927111

Contact

Eigenaar
Stichting tot Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden SIMAV (sinds 1970).

Over de molen

Inrichting
Aandrijving
Overbrengingsverhouding
1 : 0,60
Specificaties
Diam. scheprad: 5,53 m, breedte scheprad: 0,47 m;
Opvoerhoogte: 1,10 m

Registratienummers

DHM-databasenummer
972
Rijksmonumentnummer
22625
Ten Bruggencatenummer
00834