Terpensmole (vh. Himmole) te IJlst

Terpensmole (vh. Himmole)

IJlst, Fryslân

Over Terpensmole (vh. Himmole)

Deze molen kan worden beschouwd als de voortzetting van de spinnekop te Grou, genaamd Minne Finne, die daar in de loop van de jaren '70 en '80 van de 20ste eeuw sterk in verval was geraakt en ook ter plaatse geen bestemming meer had.

Omdat de gemeente Sneek een molen kwijt zou raken (namelijk de spinnekop van Oppenhuizen die verplaatst werd naar Koudum om daar korenmolen te worden) werd besloten, deze molen bij wijze van ruil in Sneek neer te zetten.

 

Tot zover leek het een goed idee, maar vrijwel alle onderdelen bleken erg slecht (en dus onbruikbaar) en zo kwam in Sneek een geheel nieuwe molen te staan, duidelijk groter dan de Minne Finne, dus geen verplaatsing of restauratie, maar "herbouw, geïnspireerd op...".
Op Nationale Molendag 1982 werd de deze nieuwe molen officieel in gebruik genomen, toen met zwarte ondertoren en een oranje(!) bovenhuis.
Later heeft men deze kleuren gewijzigd en waren zowel ondertoren als bovenhuis groen. De nieuwe molen kreeg te Sneek een geheel andere naam: de Himmole.

De Himmole werd op deze plaats geen succes: nog tijdens de bouw werden dichtbij al bomen geplant; in 2006 werd de omgeving verder verlelijkt door de aanleg van een weg. Feitelijk werd nog voor de oplevering op die plaats alweer over een volgende locatie gesproken.

Dit proces werd bespoedigd toen op 12 januari 2008 tijdens het malen één van de (bilinga) roeden brak (waarbij de molen verder onbeschadigd bleef). Een nieuwe roede werd niet meer gestoken, vermoedelijk omdat men toen serieus ging nadenken over een betere plaats.

 

Bijna drie jaar later, 6 december 2010, viel het besluit. In juli 2011 kreeg deze spinnekop een plaats bij het Sneekerpad, tussen IJlst en Sneek, op de plek waar voorheen ook een spinnekop had gestaan. Dit op ca. 300 meter van de houtzaagmolen De Rat.
De molenaars van die molen hebben deze spinnekop onder hun hoede genomen. Hier heeft de molen ook echt een functie als reservebemaling van de polder, met uitschot op de Geeuw. De naam is na de overplaatsing gewijzigd in "Terpensmole".

Begin juni 2022 bleek de molen in restauratie: bovenhuis verwijderd, ondertoren voorzien van een noodafdekking en het wiekenkruis (inderdaad: alleen bovenas, -wiel en opgehekte roeden) min of meer los op een steiger naast de molen opgesteld. Op 11 oktober werd een geheel hersteld bovenhuis opnieuw geplaatst en vervolgens het - min of meer gereed hangende - wiekenkruis meteen aangebracht.

Bouwjaar
1982
Functie
Molenaar
Simon Jellema en anderen
Telefoon
058-215 7365
Aandrijving
Adres
IJlst
Fryslân
Open op afspraak
Ja
Open voor publiek
Ja
Openingstijden
op afspraak
Schoolbezoek mogelijk
Nee

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!
 

Meer over deze molen

Terpensmole (vh. Himmole) te IJlst

Locatie

Gemeente
Súdwest-Fryslân
Plaats
IJlst
Plaats (postadres)
IJlst
Provincie
Rijksdriehoek: X
171244
Rijksdriehoek: Y
558665
WGS84: N (breedtegraad)
53.01468
WGS84: E (lengtegraad)
5.62925

Contact

Eigenaar
Stichting De Fryske Mole
Telefoon
058-215 7365

Over de molen

Inrichting
Aandrijving
Overbrengingsverhouding
1 : 2,13
Specificaties
Vijzel: diam. 0,88 m, diam. vijzelbalk: 28 cm, spoed beschoeping: 0,85 m, hellinghoek: 25°;
Capaciteit: 140 liter/schroefomwenteling;
Opvoerhoogte: ? m

Registratienummers

DHM-databasenummer
876
Rijksmonumentnummer
22914
Ten Bruggencatenummer
12215