Windlust te Hoek

Windlust

Hoek, Zeeland

Over Windlust

Vlakbij de huidige molen heeft een standerdmolen gestaan die in 1856 is gesloopt. W. de Feijter stichtte hetzelfde jaar, met gebruikmaking van zeer veel onderdelen van de voorganger, de huidige molen. In 1886 werd A. de Feijter eigenaar. Zeer lang is de molen in het bezit van deze familie gebleven.

Naar verluidt heeft men tijdens de bouw wegens geldgebrek moeten besluiten tot een iets kleinere molen. Er kwam evenwel een creatieve oplossing: de naast de molen gelegen kerk werd ten tijde van de bouw van de molen eveneens grotendeels vernieuwd. Afkomend hout van de kerkbouw werd beschikbaar gesteld aan de molenaar, en diende mede als compensatie voor het verlies van windvang. Het valt inderdaad op, hoe dicht kerk en molen bij elkaar staan. Kerk en molen waren elkaar hoe dan ook tot steun.

De molen is tot 1958 voor boerengemaal in bedrijf gebleven. Men had de beschikking over twee koppel 17der kunst- en een koppel 16der blauwe stenen, een mengmachine, een (elektrisch aangedreven) haverpletter en een buil. Voor dagen met te weinig wind was er een 27 PK elektromotor.
In 1959 werd de oorspronkelijke stelling verwijderd voor de bouw van een nieuw vierkant maalderijgebouw. Het dak hiervan deed vanaf dat moment als stelling dienst. Die malerij bleef tot 1978 in gebruik (en werd toen opgeheven). 

In 1979/80 werd de inmiddels behoorlijk vervallen molen geheel gerestaureerd. De malerij en de ontsierende bijgebouwen werden gesloopt, zodat de molen weer geheel vrij kwam te staan. Uiteraard was toen een geheel nieuwe stelling nodig.
Bij deze restauratie kon de houten hoepelvang niet worden gehandhaafd en is vervangen door een stalen exemplaar. Het bovenwiel, nog afkomstig uit de voorganger, werd afgekeurd en moest eveneens worden vervangen.

Vanwege achterstallig onderhoud heeft de molen na 2000 een tijdlang weinig gedraaid.
In 2010 is begonnen met diverse herstelwerkzaamheden; in juni 2011 volgde de officiële ingebruikname. Er is vooral veel herstel verricht aan het metselwerk.
In de nazomer van 2020 verving men alle schaliën op de kap. Uiteraard moest de molen daartoe enige tijd stilstaan.

Van de voorganger werden zoals gezegd (al dan niet na bewerking) veel onderdelen overgenomen voor de huidige molen. Het spoorwiel zat oorspronkelijk als achterste wiel om de bovenas van de standerdmolen (en is, om vervolgens in een bovenkruier te kunnen dienen, behoorlijk verbouwd!). Het oude bovenwiel (dat in 1979 dus is vervangen) wordt los in de molen bewaard. De trap naar de kapzolder is de antieke binnentrap uit de standerdmolen, compleet met allerlei inscripties. Elders in de molen zijn stijlen als vloerbalken gebruikt.

Vermeld werd al hoe dicht molen en kerk bij elkaar staan en hoeveel zij in aanleg met elkaar te maken hadden. Dit had op 1 januari 2015 fataal kunnen aflopen. Die dag ontstond in de kerk brand en die bleek niet te blussen: de kerk brandde uit. De molen ontsnapte evenwel aan beschadiging of erger, omdat de wind nét uit een andere hoek kwam. Het scheelde allemaal niet veel. De kerk heeft men herbouwd en op zondag 11 december 2016 in gebruik genomen.

In februari 2023 stelde men vast dat de kwaliteit van diverse lassen in beide roeden onvoldoende was, waarna direct besloten werd, de molen stil te zetten. De molen blijft wel open voor bezoek en meelverkoop!
Ruim een jaar na de stilzetting begon de Restauratie Werkplaats Schiedam met de vervanging van de roeden althans: de oude roeden heeft men op 23 februari kaalgezet. 

Bouwjaar
1857
Functie
Molenaar
Jelle de Groote
Telefoon
06553790037
Aandrijving
Adres
Molenplein 1
4542 DA Hoek
Zeeland
Open op afspraak
Nee
Open voor publiek
Ja
Openingstijden
Zaterdag 13.00 - 17.00 uur. 
Schoolbezoek mogelijk
Nee

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!
 

Meer over deze molen

Windlust te Hoek

Locatie

Bezoekadres
Molenplein 1
Gemeente
Terneuzen
Plaats
Hoek
Postcode
4542 DA
Plaats (postadres)
Hoek
Provincie
Rijksdriehoek: X
42741
Rijksdriehoek: Y
370135
WGS84: N (breedtegraad)
51.30934
WGS84: E (lengtegraad)
3.77714

Contact

Eigenaar
Gemeente Terneuzen
E-mailadres
jellemegas@hotmail.com
Telefoon
06553790037

Over de molen

Inrichting
Aandrijving
Overbrengingsverhouding
1 : 5,47, 1 : 5,31 en 1 : 5,85
Specificaties
1 koppel 16er blauwe stenen en 2 koppels 17er kunststenen;
Luiwerk: ?

Registratienummers

DHM-databasenummer
1142
Rijksmonumentnummer
35021
Ten Bruggencatenummer
03603