Nationale Molendag

De Hollandsche Molen en het Gilde van Vrijwillige Molenaars hebben besloten de Nationale Molendag die op 9 en 10 mei 2020 zou plaatsvinden, af te gelasten. Ook de Friese molenaars, verenigd in het Gild Fryske Mounders sluiten zich hierbij aan. De organisaties volgen hiermee het besluit van de regerering om alle samenkomsten, ongeacht de omvang, tot 1 juni te verbieden. De regering wil met deze maatregel de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk inperken. Het evenement wordt ook niet verplaatst naar een later moment in het jaar. Op 12 en 13 september vindt namelijk al Open Monumentendag plaats. We roepen alle molens op om daaraan mee te doen, uiteraard mits de overheidsrestricties dan zijn opgeheven. Aanmelden kan via mijnmolen.nl 

De organisaties vinden het erg jammer dat het jaarlijkse landelijke molenevenement geen doorgang kan vinden. “We willen Nederland graag ontvangen op onze prachtige molens en dit cultureel erfgoed een mooi podium geven en jong en oud kennis laten maken met het ambacht van molenaar. Daarnaast is het besluit een teleurstelling voor de vele molenaars en vrijwilligers die zich ieder jaar verheugen op Nationale Molendag. Een groot aantal van hen is al druk bezig met de voorbereidingen. Voor De Hollandsche Molen staat echter de gezondheid, juist van deze vrijwilligers en natuurlijk van het publiek voorop. Wij hebben vanaf het begin van de corona-crisis de richtlijnen van de overheid gevolgd en ook nu houden we ons hieraan”, zegt Nicole Bakker, directeur van De Hollandsche Molen. Erik Kopp, voorzitter van Het Gilde van Vrijwillige Molenaars sluit zich hierbij aan: “Het is niet nodig gezondheidsrisco’s te lopen in verband met het belang van de instandhouding van de molens.”

Algemene voorzorgsmaatregelen voor vrijwillige molenaars en moleneigenaren

Nationale Molendag is een groot publieksevenement dat nu niet doorgaat vanwege de overheidsmaatregelen in verband met het coronavirus. We wijzen moleneigenaren en molenaars er daarnaast met klem op dat het besluit van de regering ook voor de reguliere omgang met uw molen(s) consequenties heeft. We adviseren u dan ook om de gezondheid van elke molenvrijwilliger voorop te stellen. Dat betekent tot 1 juni concreet:

  • Basisboodschap is: Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar de molen als dit noodzakelijk is voor de instandhouding, onderhoud (zoals grasmaaien, vogelnesten opruimen) en het toezicht (bijvoorbeeld in verband met weersomstandigheden). Zo beperken we de vervoersbewegingen.
  • Ga niet naar de molen om te draaien en malen
  • Laat de molen bij vertrek veilig (stormvast) achter zodat u bij veranderende weersomstandigheden niet alsnog naar de molen moet.

AKG-molens

De molens van de AKG beroepsmolenaars zijn in een aantal gevallen – en onder strikte voorzorgsmaatregelen – beperkt geopend. Voor meer informatie klik hier 

Nationale Molendag 2020

Watermolen

Nationale Molendag 2020
Nationale Molendag 2020