Prinses Beatrix stelt molen Ceres officieel in bedrijf

Prinses Beatrix, beschermvrouwe van De Hollandsche Molen en alle molens in Nederland, stelde op 18 maart molen Ceres in Bovenkarspel officieel in bedrijf. Samen met de 9-jarige Rens lichtte zij symbolisch de vang, waarna de wieken gingen draaien. Ook werd via een ingenieus systeem een plaquette onthuld ter herinnering aan deze feestelijke heropening. De trotse stellingkorenmolen raakte tijdens de jaarwisseling van 2019/2020 grotendeels door brand verwoest.


Rens en prinses Beatrix stellen gezamenlijk de Ceres officieel in bedrijf. (Foto: Nicole Bakker)

De brand, vermoedelijk veroorzaakt door vuurwerk, schokte niet alleen de vrijwilligers van de molen maar ook de hele gemeenschap van Bovenkarspel en omgeving.
Al snel werd er actie ondernomen om de molen weer in volle glorie te herstellen. Praktische en financiële acties. Zo ging de molenaarsploeg, geholpen door vele vrijwilligers, zodra het weer mogelijk was de molen te betreden, aan de slag met afschrapen van het roet van het houten achtkant.

Molenprijs
Tegelijkertijd werden er allerlei initiatieven genomen om geld te werven voor de – kostbare – restauratie. Zo werden diverse fondsen en geldbronnen benaderd. Ook deed de molen in 2020 mee aan de VriendenLoterij Molenprijs (destijds nog de BankGiro Loterij Molenprijs). De vrijwilligersploeg haalde verreweg de meeste stemmen binnen en ging dus met de hoofdprijs van € 75.000 euro naar huis. Een welkome bijdrage aan de financiering van het herstel.
Daarnaast werden er al direct na de brand tal van spontane lokale acties op touw gezet. Onder meer van de jonge Rens, die de prinses bijstond bij de opening van de molen. Hij reed met zijn skelter door Bovenkarspel op jacht naar statiegeld-flessen. En met veel succes. Hij haalde maar liefst 3.300 euro op en overhandigde dat begin 2021 aan molenaar Johan Ooijevaar.